Goede rode wijn kopen

Inleiding

Welke rode wijn is lekker? Welke rode wijn past bij mijn gerecht? We kennen het allemaal, je staat in de supermarkt of slijterij en je wilt een lekkere wijn mee naar huis nemen, maar weet niet zo goed hoe te kiezen. Je kunt natuurlijk alle wijnen uitproberen en dan een aantal favorieten kiezen, maar je kunt ook beginnen met wat basiskennis over de meest bekende en voornaamste wijnsoorten. Hieronder vind je de 4 voornaamste rode wijnsoorten. Bij alle 4 staat wat informatie over de achtergrond en kenmerken van de druif en uit welke landen je deze wijnen kunt verwachten. Wellicht kun je dan in de toekomst een bewuste en succesvolle keuze maken.

Cabernet Sauvignon

Van de cabernet sauvignon kun je wel zeggen dat het de onbetwiste nummer een is van de rode wijnen. Het is een populaire druif met een relatief volle smaak en een donkere kleur. Van oorsprong komt deze wijn uit Bordeaux, maar tegenwoordig komen er ook Cabernet wijnen uit bv. Californie, Chili, Argentinie en Australie. De druif doet het goed in blends, bijvoorbeeld in combinatie met Shiraz of Tempranillo. Het karakter van de wijnsoort kenmerkt zoch door tonen van zwarte bes, aarde, havannabladeren, bittere chocolade, munt en licht parfum van cederhout. Deze wijn doet het goed bij rundvlees, lam, stoofschotels en neutrale harde kazen.

Merlot

De Merlot is ook een van de tradiotinele duivensoorten uit de Franse Bordeaus-streek. De Merlot is een zachte, soepele, volle wijn en wereldwijd zeer populair. Men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat deze wijnsoort het beste tot zijn recht komt in een vrij koele wijngaard. Daarom dat Merlot uit warmere wijnstreken zoals Californie, Zuid-Afrika en Australie soms wat vlakker van smaak zijn met een teveel aan alcohol. Het herkenbare bessenaroma van deze druif komt goed uit in de Europese Merlot en in wijnstreken zoals Washington. Merlot werd eerder vaak met de Cabernet Sauvignon vermengd, maar wordt steeds meer gebruikt als een op zichzelfstaand druivenras. Kenmerkend voor de geur & smaak van de Merlot zijn kersen, zwarte bessen, pruimen, bramen, bittere chocolade, koffie en tabak. Deze wijn doet het goed bij rood en wit vlees, kip, pasta en stevige vis zoals tonijn.

Syrah/Shiraz

De druif Syrah is een temperamentvolle druif die een donkere, purperrode wijn produceert. De druif wordt overal ter wereld verbouwd, maar de voornaamste streken zijn Frankrijk en Australie. In Australie staat hij beter bekend als Shiraz. Gitzwart, zo dik als stroop en met volle smaaknuances is de beste shiraz een nationale specialiteit van Australie. De druif heeft veel zon nodig en heeft daarom baat bij een warm en droog klimaat. Van groot belang is dat de wijnranken regelmatig worden gesnoeid, anders verliest de druif zijn aroma’s. Kenmerkend voor de geur & smaak van Syrah zijn bloemenaroma’s, room, cassis en zwarte peper. De eigenschappen van Syrah komen ook optimaal tot hun recht in blends, bijvoorbeeld vermengd met Carbernet Sauvignon. Ook droge rose en mousserende wijnen worden van Syrah gemaakt. De Shiraz doet het over het algemeen goed bij rundvlees, pizza en barbecue en de Syrah bij rundvlees, wild, lever, paddestoelen en harde kazen.

Pinot Noir

De Pinot Noir is uitstekend geschikt voor wijnproducerende landen met een koel klimaat. Van oorsprong komt deze druif uit Bourgogne, waar die al meer dan 2000 jaar groeit. Hoewel het niet gemakkelijk is dit ras te verbouwen door haar specifieke eisen aan het klimaat en de grond, zijn er steeds meer wijnstreken die de Pinot Noir verbouwen. De Pinot Noir behoort tot de beste rode wijnen in Duitsland en Zwitserland. Maar ook koele gebieden in Californie en Nieuw-Zeeland zijn verantwoordelijk voor volle, fruitige pinotwijnen. De meeste Pinot Noir wijnen zijn licht tot medium van kleur, hebben een prominent zuurgehalte en een aantrekkelijke geur. Verder wordt de wijn gekenmerkt door tonen van kers en framboos. Bourgognewijnen hebben over het algemeen een wat hogere prijs, vanwege het bijna vervoerende karakter waar geen enkele andere rode wijn aan kan tippen. Deze wijn doet het met name goed bij gevogelte, wild, zalm en tonijn.

Tips

Lees altijd goed het wijnetiket. Het vermeld vaak iets over het wijngebied, de wijnsoort en de eigenschappen van de wijn. Kijk eerst eens of de druifsoort op het etiket staat. Wanneer dat het geval is, dan kun je al enigzins inschatten hoe de smaak van de wijn zou kunnen zijn. Ook staat de stijl en spijscombinatie vaak vermeld op het etiket. Wanneer je zo af en toe een beetje experimenteert met het proeven van wijnen, zul je de voornaamste verschillen tussen de druiven vanzelf herkennen en je voorkeur voor jouw druifsoort.