Stierenbloed uit Eger, Hongaarse wijn met eigen identiteit

Eger in Hongarije is een prachtige stad vol cultuur, barok en alle geneugten van het leven. Geen wonder, want het ligt midden in een prachtig wijngebied vol ontdekkingen. Van oorsprong is het de witte druif die deze wijn zijn kleur gaf, maar tegenwoordig is ook de rode wijn, Stierenbloed genaamd, zeker niet te versmaden. De wijnen rondom Eger vormen een combinatie van authenticiteit en westerse innovatie. Met als gevolg een voor velen nog onbekende belevenis vol kleur, geur en smaak.

Wijnvelden

Wie per auto of openbaar vervoer vanuit Boedapest of omringende regio Eger bezoekt, raakt al snel onder de indruk van de prachtige heuvels waar de wijnstokken keurig in het gelid zorgen voor weer een volle oogst. Het landschap is hier en daar ruw, de wijnvelden zijn perfectionistisch. Een tegenstelling die iedere keer weer voor verrassingen zorgt. Vanaf de oeroude en solide Burcht van Eger zijn ook aan alle kanten de omringende wijnvelden waar te nemen. En wie in Eger zelf vraagt waar de beste wijn te koop is, wordt steevast naar het rotsencomplex De Mooie Vrouwen Vallei, Szépasszony Völgye doorverwezen. Daar zijn tweehonderd wijnhandelaren in een eigen grot gevestigd. In deze grotten kan men de wijn proeven en zo uit het vat inslaan.

Egri Bikavér

De kruidige en volle Egri Bikavér rode wijn is een mix van de Hongaarse Kadarka druif met een Bourgogne en een Médoc. De wijnkelders zijn uit het ryolief-tufsteen gehakt, waardoor de wijn op een constante temperatuur van 10 tot 15 graden blijft. Ook is hier en daar een technologisch hoogstaand roestvrijstalen vat aanwezig, waaruit de wijn getapt wordt. De naam Stierenbloed stamt nog uit de tijd van de Turkse overheersing. Vanaf 1100 wordt in Eger al witte wijn gemaakt. Vanaf 1500 introduceerden de Serven de Karkadadruif in Eger en begon de rode Stierenbloedwijn met zijn opmars. In de wijnkelders zijn vele smaken aanwezig. De Egri Olasz Rizling, Egri Leányka, Egri Muskotály, Egri Chardonnay, Egri Kékfrankos, Egri Cabernet Sauvignon en natuurlijk de Egri Bikavér Stierenbloedwijn.

Terrasje

En wie ook nog eens volop wil genieten van het mooie Hongaarse weer, kan op ieder terras in Eger –en dat zijn er heel veel- genieten van de vele kleurrijke smaken die de vrolijke bevolking haar gasten graag voorzet. Naast wijnstad is Eger ook een studentenstad met alle gezelligheid die daar bij hoort. Ook is een bezoekje aan de Burcht en aan de basiliek meer dan aan te raden. En wie van winkelen houdt, kan zowel in het hypermoderne winkelcentrum Agripark als in de authentieke binnenstad helemaal zijn gang gaan. Zwemliefhebbers kunnen genieten in een wel heel apart zwembad vol Turkse invloeden. Een heerlijke massage en andere Turkse gewoonten hebben hier de jaren overleefd. Ook is in het stadscentrum nog steeds de Turkse minaret aanwezig. Apart voor een hongaarse stad die rond 1500 de Turken heeft verslagen, maar wel de goede en mooie zaken uit die tijd hebben behouden. Het tekent de Hongaarse gemoedelijkheid en gastvrijheid. Eger is stoer, stevig en bruisend in alle opzichten.

Meer informatie

Wie meer wilt weten over leuke steden in Hongarije, wordt uitgenodigd te surfen naar Boedapest, een stad met een glimlach .

Wie dichter bij Eger in een gezellig huurhuisje wil blijven om het onbekende noorden van Hongarije te bezoeken, wordt aangeraden Een vakantiehuis in Hongarije te bezoeken.