Het geheim van Coca-Cola

Coca-Cola

Coca-Cola is één van de meest bekende producten en merknamen wereldwijd. Overal waar deze frisdrank op de markt komt heeft hij een enorm succes. Elk jaar pakt The Coca-Cola Company uit met originele en mooie reclame campagnes. Ook andere frisdranken zoals Fanta en Sprite doen het goed maar de nummer één van het bedrijf blijft de origine Cola. Velen hebben reeds geprobeerd de Cola te immiteren maar niemand benadert de echte cola smaak. Er zit dan ook een hele geschiedenis achter dit drankje en het geheim van de samenstelling is één van 's werelds grootste geheimen.

Ontstaan

In 1886 werd Coca-Cola uitgevonden door Dr. John Pemberton, een apotheker uit Atlanta. Hij maakte een eigen versie van het populaire drankje Vin Mariani. Hij voegde bladeren van de coca plant toe aan rode wijn. De verkoop viel tegen en Pemberton veranderde het recept. Hij liet de wijn weg en voegde er kolanoten aan toe. Om de bittere smaak te verzachten werd er suiker en smaakstof toegevoegd. Oorspronkelijk werd het brouwsel, dat bestond uit een dikke siroop, vermengd met water en enkel verkocht door apothekers. De formule werd een aantal keer doorverkocht. Het was Asa Candler die inzag dat Cola een populaire frisdrank kon worden. Hij zorgde er ook voor dat de formule geheim bleef. In 1992 werd de Coca-Cola Company opgericht. Het vervolg is een succesverhaal.

Geheim

In het moederbedrijf , de Trust Company in Georgia USA, ligt in een safe het geheime recept van Coca-Cola opgeslagen. Men beweert dat enkel de directie de toestemming mag geven tot het openen van de safe. Overal in de wereld hebben bedrijven licenties om Cola te bottelen en te verkopen. Ze krijgen echter de siroop van de Coca-Cola Company en mengen die met koolzuurhoudend water. De concurrentie is er nog altijd niet in geslaagd om de exacte samenstelling te achterhalen. In 1983 maakte men een analyse van een flesje cola dat er het dichtst bij kwam. De cola bestond uit volgende ingrediënten:

  • suiker
  • karamel
  • cafeïne
  • fosforzuur
  • extract van cocabladeren
  • citroenzuur en natriumcitraat
  • citroen, sinaasappel,kassie, muskaatnotenolie, andere oliën
  • glycerine
  • vanille

De verhouding van een aantal bestanddelen kan men chemisch analyseren. Het is voornamelijk de mengeling van oliën die men niet kan achterhalen. De smaak is niet zomaar de optelsom van de oliën. Door interactie tussen de oliën ontstaan nieuwe smaken. Men zou de exacte hoeveelheden moeten kennen. Dit is nog steeds een goed bewaard geheim.

Logo en fles

Het idee voor de naam en het logo kwam van Frank Robinson, de vennoot van Pemberton. De zwierige letters in het logo zijn een wereldbekend merk geworden. Het typische cola flesje werd in 1915 ontworpen door de glasblazer Earl Dean en kreeg een patent in 1915. Dean liet zich inspireren door de ingrediënten van het drankje. Hij vond in een encyclopedie een foto van de vrucht van een cacaoboom. De vrucht had precies de rondingen en de vormen die hij nodig had voor zijn ontwerp. De blikjes cola verschenen voor het eerste in 1955. Maar het originele ontwerp van de fles blijft het populairst.

Coca-Cola website

Reacties (3)

Reageer
Wedwatie gangadin reageerde 8 jaar geleden
23 Dec 01:17
ben verslaafd geweest aan cola: van ontbijt tot het avondmaal moest ik cola erbij.soms at ik niet, vulde maag met coke cola. zodoende werd mijn ontlasting als cola, bros,mager,licht. well, that was the eye-opener. sindsdien drink ik m wenig.
Johan44 reageerde 10 jaar geleden
10 Aug 12:39
Supergoed artikel, dit wist ik dus allemaal nog niet en is altijd goed om te weten vooral als je zo een cola-drinker bent als ik......
Bart reageerde 11 jaar geleden
08 Oct 19:30
Helaas is er vermoedelijk een typefout in het artikel geslopen:
Stukje Ontstaan, laatste zin. In 1992 werd de company opgericht. Moet dit niet 1892 zijn?