Hoe gezond of ongezond zijn koolzuurhoudende frisdranken

Inleiding

Koolzuurhoudende frisdranken zijn enorm populair, zowel bij jong als oud. Hamvraag daarbij is echter welke invloed het drinken van deze dorstlessers heeft op onze gezondheid. Daar werd de laatste jaren heel wat wetenschappelijk onderzoek naar verricht. En al deze onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Het gebruik van alle koolzuurhoudende frisdranken moet zoveel mogelijk beperkt worden. Vooral dan door jongeren waarbij deze frisdranken zelfs ADHD kunnen veroorzaken. Maar daar blijven de negatieve effecten op onze gezondheid spijtig genoeg niet toe beperkt.  Welke schade veroorzaakt het drinken van deze koolzuurhoudende frisdranken aan onze gezondheid?

Suikerbom

Frisdranken zijn echte suikerbommen en dat veroorzaakt meer en meer schade aan je lichaam. Het drinken van frisdrank zorgt niet alleen voor overgewicht, zwaarlijvigheid en obesitas maar ook voor diabetes, hoge bloeddruk, een te hoog cholesterol gehalte met levensbedreigende hart- en vaatziekten tot gevolg. Recente wetenschappelijke onderzoeken brachten nu ook aan het licht dat het drinken van frisdrank tot beroertes kunnen leiden. De hoge concentratie aan suiker ligt aan de basis van een plotse verhoging van je bloedsuikerspiegel, hetgeen op korte termijn glucose intolerantie, insuline resistantie en allerlei ontstekingen tot gevolg kan hebben. Dat brengt een echte kettingreactie met aderverkalking en trombose teweeg.

Ongezond eetpatroon 

Hoe groter je verbruik van frisdrank, hoe ongezonder je eet- en leefpatroon. Ook dat brachten al deze wetenschappelijke onderzoeken aan het licht. Aan deze onderzoeken namen 90000 vrouwen en 45000 mannen deel. Daarvan werden ruim 3000 vrouwen en 1500 mannen slachtoffer van een hartaanval. Mensen die veel frisdrank drinken leven ook veel ongezonder en bewegen veel te weinig. Ze eten ook veel meer (ongezond) rood vlees en vetrijke voedingsproducten.

Groter risico op osteoporose

Het drinken van vooral koolzuurhoudende frisdranken is nog ongezonder dan gedacht. Deze frisdranken bevatten immers hoge concentraties fosforzuur. Fosforzuur zorgt voor de hoge zuurtegraad van koolzuurhoudende frisdranken in het algemeen en van cola in het bijzonder. Vandaar ook de hoge dosis suikers in al deze dranken. Zij moeten het aanwezige fosforzuur en de hoge zuurtegraad zoveel mogelijk verdoezelen. Opvallend is ongetwijfeld té lage gehalte aan calcium bij drinkers van frisdrank. Een gebrek aan calcium maakt je botten broos en ligt zo aan de basis van osteoporose waarvan vooral vrouwen vanaf de menopauze het slachtoffer worden.

En wat met cafeïne?

Cola, ongetwijfeld de meest gedronken koolzuurhoudende frisdrank, bevat ook nog eens een hoge concentratie aan cafeïne dat zowel je hartslag als je ademhaling nadelig beïnvloedt. Van cafeïne is daarbovenop nog geweten dat het op langere termijn verslavend werkt en je zenuwstelsel extra stimuleert. Cola is daarom voor iedereen, maar vooral voor kinderen, sterk af te raden. Cafeïne maakt hyperactief en leidt zo in vele gevallen zelfs tot adhd.

Light versie even ongezond

Als gevolg van de verhoogde aandacht voor onze gezondheid grijpen we steeds meer naar de light versie van deze frisdranken. Wetenschappelijk onderzoek bracht echter weinig verschil tussen de klassieke en de light versie aan het licht. Kortom, beiden zijn even ongezond. Bij light frisdranken wordt de grote hoeveelheid suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen als aspartaan en sacharine en die zijn al even omstreden als suiker. Light frisdranken bevatten ook veel bewaarmiddelen en heel wat kinderen zijn daar erg gevoelig aan. Ze reageren hyperactief. Frisdranken en cola speciaal voor kinderen bevatten nog méér kunstmatige zoetstoffen. Die worden na verloop van tijd door ons lichaam afgebroken en dat kan dan op zijn beurt darmkanker veroorzaken.

Conclusie

Het gebruik van (koolzuurhoudende) frisdranken is sterk af te raden, zeker voor kinderen. Het zorgt voor overgewicht en tal van ernstige aandoeningen. De (gezonde) oplossing ligt zo voor het grijpen. Drink meer water!

Reacties (1)

Reageer
Johan44 reageerde 9 jaar geleden
10 Aug 17:58
heel goed artikel.....