De voor- en nadelen van koffie

Een heerlijk kopje koffie in de ochtend. Vele Nederlanders beginnen hun dag met koffie en zullen zeggen dat ze niet meer zonder kunnen. Koffie is een laatste eeuwen een bekend begrip geworden in Nederland en de rest van Europa, maar het komt niet uit deze omstreken. De koffie wordt gemaakt met Arabica en/of Robusta bonen die ten zuiden van de evenaar groeien. Rond de zestiende eeuw kwam de koffie naar Europa en sindsdien is het enorm populair geworden. Voor jaren lang bestaan er allerlei verhalen over de voor- en nadelen van koffie, maar wat zijn deze nu eigenlijk?

De voordelen van koffie

Koffie bevat vele voordelen wat de laatste jaren uit steeds meer onderzoeken naar voren is gekomen:

Ziekte van Parkinson en Alzheimer

Koffie schijnt een positief effect te hebben bij de ziekte van Parkinson. Onderzoeken hebben aangetoond dat koffie drinkers een lagere kans hebben op de ziekte. Koffie kan de kans op de ziekte zelfs in enkele gevallen met bijna de helft verminderen. Bij de ziekte van Alzheimer kan het zelfs als een geneesmiddel dienen. Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat bij het drinken van vijf koppen koffie het proces van Alzheimer kan stoppen. Het drinken van koffie verlaagt dan ook de kans op het krijgen van de ziekte van Alzheimer.

Minder kans op kanker

Koffie kan enkele vormen van kanker tegen gaan als blaaskanker en kanker aan de dikke darm met wel 20%. Het drinken van twee koppen koffie dient al genoeg te zijn.

Galstenen

Mannen die vier kopjes koffie per dag drinken hebben 40% minder kans op het krijgen van galstenen vergeleken met mannen die weinig tot geen koffie drinken. Voor vrouwen kan het zijn dat deze minder risico lopen op de noodzaak tot het verwijderen van de galbaas.

Diabetes type 2

Uit onderzoek is gebleken dat koffie kan zorgen dat mensen een kleinere kans hebben op het krijgen van diabetes type 2 vergeleken met mensen die geen koffie drinken. De koffie zorgt voor een vertraging van de opname van de suiker in de darmen en het lichaam heeft dan minder insuline nodig wat een hogere bloedglucosespiegel tegengaat.

Het hart en vaatziekten

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die twee a drie koppen koffie drinken per dag minder kans hebben op het krijgen van hart en vaat ziekten. Dit in tegenstelling tot wat eerder werd geloofd dat koffie juist een negatief effect zou hebben.

De nadelen van het drinken van koffie

Verslavend effect

Door de stof cafeïne in de koffie kan het drinken van koffie een verslavend effect hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van twee koppen koffie per dag al voor een verslavend effect kan zorgen. Wanneer men stop met het drinken van koffie kunnen ontwenningsverschijnselen voordoen als hoofdpijn, prikkelbaarheid en zelfs depressiviteit.

Minder goed slapen

Melatonine is een stof die ervoor zorgt dat iemand beter maar ook gemakkelijker in slaap valt. Koffie verstoord het aanmaken van deze stof en kan het daardoor voor mensen moeilijk maken om in slaap te vallen. Het heeft veelal te maken met de stof cafeïne en zo heeft de ene persoon hier meer last van dan de andere. Dit heeft te maken met de afbraaksnelheid en deze kan per persoon verschillen.