De geschiedenis van koffie

Door de eeuwen heen wordt koffie bij het ontbijt gedronken om wakker te worden en te blijven. Voor veel mensen is het zo, dat men het huis niet uit gaat voor er koffie is gedronken. Koffie heeft niet alleen een heerlijke geur en smaak, het heeft ook een verhaal.

De eerste koffie

De geschiedenis van koffie gaat terug tot de 9e eeuw. Niemand weet precies hoe het werd ontdekt, maar er gaan wel een paar legendes. De meest bekende is die van de Ethiopische herder Kaldi. Hij hoedt zijn geiten in het hoogland van Ethiopië en ziet, dat zijn geiten na het eten van bepaalde bessen zo actief worden.Hij at ook van de bessen en voelde zich energieker. Via Ethiopië werd de koffie verspreid naar Jemen, Egypte, Turkije en Perzië. Hoewel het eerste koffiehuis in 1457 geopend werd in Constantinopel werd de koffie in eerste instantie niet met open armen ontvangen.In 1511 werd de koffie verboden door rechtbank in Mekka, omdat de stimulerende effecten niet goed bevonden werden. Maar 13 jaar later werd het verbog opgeheven door de OttomaansTurkse Sultan Selim I.In Egypte was er ook een koffieverbod en er werden zelfs magazijnen vol koffiebonen vernietigd. De Ethiopische Orthodoxe kerk had koffie verboden, omdat het gebruik ervan gezien werd als een heidens ritueel. Koffie, als woord, is waarschijnlijk afgeleid van het Italiaanse woord Caffe, zo rond 1600.

Koffie in Europa en Amerika

Van het Midden-Oosten kwam de koffie in de 17e eeuw naar Europa, waar het snel heel populair werd. Nederland had toen nog kolonies, oa Java, waar men koffie ging verbouwenen in grote hoeveelheden gingen invoeren. Ook in Amerika werd de koffie populair, met name tijden de Onafhankelijkheidsoorlog in 1812 . Door de vechtende soldaten, maar ook omdat men was afgesloten toevoer van thee, was de vraag naar koffie omhoog geschoten. De Amerikanen begonnen koffie steeds meer te waarderen. In 1727 bouwden doeren de eerste koffieplantage en rond 1800 werd de Braziliaanse koffie bestempeld als de beste ter wereld. Tegenwoordig is koffie de meest gedronken drank, zowel thuis als op kantoor, vergaderingen en andere bijeenkomsten. In de Verenigde Staten wordt al meer dan 6 miljard liter koffie per jaar gedronken, wat neerkomt op 22 per persoon. In Nederland zal dat niet minder zijn.