Wat is een cappuccino

Inleiding

Cappuccino is een Italiaanse koffiesoort die wordt bereid met melkschuim, warme melk en espresso. Cappuccino wordt in Italië vrijwel uitsluitend in de ochtend gedronken. Een populair ontbijt bestaat uit een cappuccino en een cornetto, een (zoete) croissant.

Latte art is de kunst van het gieten van decoratieve ontwerpen op een cappuccino. De "kunstenaar", de barista, schenkt met een speciale techniek de geschuimde melk in de crèmelaag van de espresso.

Bereidingswijze

Een cappuccino bestaat uit 1 deel espresso en gelijke delen gestoomde melk en melkschuim. Een traditionele cappuccino van 150ml bestaat dus voor één derde uit espresso en voor twee derde uit melk.

Om een goede cappuccino te maken is het van groot belang om een goede espresso te kunnen zetten. De espresso is de basis van de cappuccino. Voor het maken van een sterkere cappuccino of espresso wordt vaak een aangepaste koffie soort gebruikt. Een donkere koffieboon heeft een sterkere smaak. Een goede espresso machine is een van de hulpmiddelen die de kwaliteit van de drank kan verhogen.

Een aantal machines hebben de mogelijkheid om automatisch opgestoomde melk op de espresso doen. Door middel van 1 druk op de knop wordt de cappuccino afgemaakt. Echter is deze methode voor veel barista's een doorn in het oog. Goede kwaliteit melk dient handmatig opgestoomd te worden in een melkkan welke vervolgens in de espresso wordt geschonken.

Het opstomen van melk is als volgt:

  1. Neem een koude schone conisch gevormde melkkan.
  1. Vul de kan tot het begin van de schenktuit met koude Volle Melk.
  1. Blaas de stoom even uit om de ongewenste condens te verwijderen
  1. Breng de stoomtuit in de melkkan tot ongeveer 3 cm van de bodem.
  1. Draai de stoomkraan open en wacht 2 seconden tot de melkkan rustig is.
  1. Breng de stoomtuit nu langzaam naar het melkoppervlak. Een paar keer kort blazen en "lees" de melk. Zonder bellen!
  1. Houdt met de vrije hand de zij- of onderkant van de kan beet.
  1. Als u voelt dat de kan warmer wordt, breng dan de stoomtuit naar beneden tot ongeveer 1 centimeter van de bodem en laat de melk door de kan karnen/draaien. Dit is een belangrijk moment. Als u met de vrij hand voelt dat de kan warm wordt (niet meer dan 65/70 graden) draai dan de stoomkraan rustig dicht. Een mooie schenkbare creme is nu het resultaat. Vergeet niet de stoom uit te blazen en schoon te maken.
  1. Neem de melkkan en observeer het resultaat. Direct gebruik is hier gewenst.

10. Als er toch kleine belletjes in de melk zitten, geef dan 1 of 2 ferme tikken met de kan op de werkbank.

11. Schenk de melk door de espresso en schudt vervolgens rustig heen en weer met het kannetje waardoor de melkschuim ook in het kopje komt.

(zie ook deze trainingsvideo voor het opstomen van de melk, en deze trainingsvideo voor het inschenken van de melk)

Het resultaat: Een overheerlijke cappuccino met een mooie stevige schuimkraag!

Links