Wat is Lactose-intolerantie

Inleiding Lactose-intolerantie

Lactose intolerantie komt veel vaker voor dan gedacht wordt. Statistisch hebben blanke mensen minder kans(2%) om lactose-intolerantie te krijgen dan kleurlingen.

Helaas hoor ik bij de 2% (van de blanke bevolking) die er wel last van heeft en het schijnt dat mensen met een lactose-intolerantie ook vaak reuma hebben of kunnen krijgen en visa versa..

Lactose-intolerantie

De lactose (ook wel melksuiker genoemd) wordt in de dunne darm gesplitst in glucose en galactose. Dit gebeurd door het lactase enzym en bij een lactose-intolerante gebeurd dit niet. Men mist dan dit lactase enzym.

De Dunne Darm

De darm bestaat uit twee delen. In het eerste deel ( twaalfvingerige darm of dunne darm ) worden voedingsstoffen afgebroken en gedeeltelijk weer opgenomen. In het tweede deel (het samenstel van nuchtere darm en kronkeldarm) vindt de grootste opname van voedingsstoffen plaats.

  Verschijnselen:
  • Overgeven
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Duizeligheid

Dit zijn vaak vage klachten en er wordt vaak niet aan een intolerantie gedacht.

Bij twijfel kun je een lactose test of waterstof-ademtest laten doen. Dit kan alleen op de polikliniek in een ziekenhuis. De test is erg simpel en ik vind hem zelf weinig belastend.

  • Je moet nuchter zijn en dan in een apparaat blazen.
  • Dan word de lactose in de ademhaling gemeten.
  • Vervolgens krijg je een plastic bekertje lactose te drinken en na twee uur mag je weer blazen.

Kinderen moeten om het half uur blazen gedurende 2 uur en als je dan een lactose intolerantie heb (zoals ik) dan slaat de meter bijna het apparaat uit.

Oplossing lactose-intolerantie

Je kan op dit moment niet beter worden van een lactose intolerantie dus hopelijk wordt er in de toekomst nog wat uitgevonden.

De enige echte oplossing is een dieet te volgen. Het heeft bij mij ruim een half jaar geduurd voordat ik me beter voelde.

Medicijnen

Er zijn kerutabs tabletten of kerutabs druppels verkrijgbaar bij de apotheek.

Deze tabletten splitsen de lactose dus in glucose en galactose wat je darmen zelf niet meer kunnen zoals hierboven uitgelegd is.

De druppels kun bijvoorbeeld in gewone melk doen en deze moet je dan 24 uur laten staan, daarna is de lactose gesplitst en kan je de melk opdrinken. De melk smaakt dan ook naar suiker en vind ik zelf niet zo lekker.

De kerutabs tabletten kun je innemen tijdens een maaltijd als je denkt dat daar lactose inzit. Afhankelijk van hoeveel lactose er in de maaltijd zit kun je 1 , 2, of 3 tabletten innemen. Het hangt er ook vanaf of je nog een beetje lactose kan verdragen of helemaal niks.

Ik heb zelf ook een lactose intolerantie en kan totaal geen lactose verdragen.

 • Als ik ergens op visite ben en er zit bijvoorbeeld margarine in de koekjes dan wordt ik al ziek. Met 1 kerutabs tablet gaat het gelukkig wel goed. Meestal neem ik zelf wat voor bij de koffie mee. Het is voor een ander heel moeilijk om de juiste artikelen te kopen.

Producten en lactose

In heel veel producten zit lactose en vergeet niet dat er ook lactose zit in verschillende soorten limonades of vruchten dranken.

Hollandse kaas mag wel gegeten worden wat veel mensen niet verwachten.

 • Tijdens de bereiding wordt de lactose door het proces van de kaas gescheiden en verwijderd.

Dit mag u wel

 • Als er bij de ingrediënten melkeiwit staat dan is dit ook toegestaan, evenals melkzuur.
 • Alpro is een lactosevrij merk.

Voor meer informatie kunt u bij het voedingsinstituut of de diëtiste een boekje aanvragen met lactosevrije artikelen.

Let u erop dat er ook in veel medicijnen lactose wordt gebruikt. Het is dus belangrijk dit aan de apotheker door te geven.

Ziektebeelden
Arteriitis Temporalis Artrose Astma
Blauwalgen en Botulisme Hart en vaatziekten Hepatitis A, B of C
Lupus Erythematosus Polymyalgia Reumatoïde artritis
Rugpijn Sternocostoclviculaire Hyperotose Tropen en gezondheid
Voorkomende jongensnamen Vruchtwaterpunctie verledentijd Juveniele idiopatische Artritis