Wat is Reumatoïde Artritis en wat kunt u eraan doen

Reumatoïde Artritis

Reumatoïde artritis een chronische gewrichtsontsteking die gepaard gaat met veel pijn. Tevens wordt de bewegelijkheid ernstig beperkt.

Reuma is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het lichaam antistoffen tegen het eigen lichaam aanmaakt.

Gelukkig hoeft men tegenwoordig niet meer in een rolstoel terecht te komen als men reuma heeft door de uitvinding van medicijnen die de ontsteking afremmen of stoppen.

Verschijnselen bij reuma

 • De ziekte begint meestal met ochtend stijfheid van de handen, voeten en benen.
 • De stijfheid is meestal bij het opstaan het ergst en wordt minder naarmate men meer gaat bewegen.
 • Vermoeidheid komt ook vaak voor. Dit komt omdat er een ontsteking in uw lichaam actief is.
 • Meestal als er ochtend stijfheid van de gewrichten is dan zijn de gewrichten ook vaak dik, waardoor de bewegelijkheid verminderd.
 • Reumatoïde artritis is ook herkenbaar doordat de klachten beiderzijds voorkomen en bij artrose zijn de klachten eenzijdig.
 • Knobbels op de handen en voeten die gezwollen zijn kunnen ook op reuma wijzen.

Onderzoek bij reuma

Als de ochtend stijfheid langer dan een half uur aanwezig blijft dan is het verstandig om een reumatoloog in te schakelen en u verder te laten onderzoeken.

Om vast te stellen dat u R.A. heeft kunnen er röntgen foto’s gemaakt worden .

Er wordt ook meestal bloedonderzoek gedaan. Men kan toch reuma hebben ook al is de uitslag van het bloed negatief. Een ervaren reumatoloog ziet meestal direct dat u reuma heeft.

Hoe eerder de diagnose wordt gesteld hoe minder schade er aan de gewrichten achter blijft en er snel met een behandeling begonnen kan worden.

Ik heb zelf ook R.A en het heeft bij mij 2 jaar geduurd voordat het juiste medicijn gevonden was. Ik heb daarbij ook nog een lactose intolerantie wat het extra moeilijk maakt om medicijnen voor te schrijven omdat bijna in alle medicijnen lactose zit ( Lactose wordt gebruikt als bindmiddel).

Behandeling bij reuma

 • Zorgen dat uw lichaam in goede conditie is.
 • Overbelasting voorkomen, dus niet te zwaar belasten
 • Slenderen is een geschikte bezigheid voor reuma patiënten.
 • Medicijnen.
 • Stoppen met roken.

Roken en reuma

We weten allemaal dat roken slecht is voor de gezondheid.

 • Wat veel mensen niet weten is dat roken de kans op het krijgen van Reumatoïde artritis verhoogd.
 • Roken zorgt er ook voor dat als u al reuma heeft de ziekte actiever wordt.
 • Sommige reuma medicijnen werken ook minder goed als u rookt.
 • roken kan er ook voor zorgen dat de botten zwakker worden.
 • Als u reuma heeft dan is de kans op hart en vaatziekten ook groter. Als u dan daarbij ook nog rookt dan worden de risico's alleen maar groter.

Medicijnen en reuma

Er zijn heel veel soorten medicijnen tegenwoordig tegen reuma. Ieder persoon is verschillend en het is dan ook zoeken welk medicijn het beste bij u past.

Na twee jaar van alles geprobeerd te hebben kreeg ik Methotrexaat voorgeschreven. Dit was voor mij een hele openbaring en het resulteerde erin dat ik weer goed kon functioneren en geen pijnstillers meer nodig heb. (Ik was behoorlijk beperkt in mijn beweeglijkheid). Methotrexaat wordt in lage dosering ( tot 30 mg per week)bij reumatoïde artritis voorgeschreven . De tabletten hoeft men maar 1 x per week in te nemen. Patiënten met Psoriasis, de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Multiple Sclerose en Astma krijgen dit medicijn ook toegeschreven.

Kanker patiënten krijgen Methotrexaat in een hoge dosering toegediend. Men moet wel om de vier maanden bloed prikken om te kijken of de lever en nier functies goed blijven. Als men Methotrexaat per injectie krijgt moet men om de drie maanden bloed prikken. Dit omdat de vloeistof per injectie niet langer houdbaar is dan drie maanden en u dan toch weer terug moet naar de reumatoloog.

Ik ben tussendoor een half jaar gestopt met de medicijnen omdat het zo goed ging. Helaas na een half jaar kreeg ik een dikke elleboog en kon ik mijn arm niet meer buigen. Ik heb toen een prednison injectie in mijn arm gekregen en dit werkte ook uitstekend en snel. Na een uur trok de pijn weg en de volgende ochtend kon ik mijn arm weer gebruiken. Ik moest helaas toch weer met de Methotrexate beginnen. Nu gaat het weer goed.

De bijwerkingen zijn voor een ieder verschillend. Ik heb de eerste dag altijd een grieperig gevoel en last van misselijkheid. De volgende dag heb ik wat hoofdpijn en ben ik soms duizelig. De rest van de week gaat het dan weer goed.

Nieuwe medicijnen voor reuma

Nieuwe reumamiddelen

Anti TNF middelen

Sinds 2011 zijn er 2 nieuwe TNF remmende middelen verkrijgbaar.

 • Cimzia
 • Simponi

Gebruik van deze middelen:

 • Cimzia wordt een keer per twee weken gegeven.
 • Simponi wordt een keer per maand toegediend per injectie.

Advies als u reuma vermoed

Mijn advies is :

Laat u niet te lang door uw huisarts aan het lijntje houden als u maar vermoedt dat u reuma heeft en de arts er niets mee wilt doen.

Een snelle diagnose leidt tot een snelle behandeling en daardoor minder schade aan uw gewrichten.

Ziektebeelden
Arteriitis Temporalis Artrose Astma
Blauwalgen en Botulisme Hart en vaatziekten Hepatitis A, B of C
Lactose intolerantie Lupus Erythematosus Polymyalgia Rheumatica
Rugpijn Sternocostoclviculaire Hyperotose Tropen en gezondheid
Voorkomende jongensnamen Vruchtwaterpunctie verledentijd Juveniele idiopatische Artritis