Waar zit gelatine in

Wat is gelatine?

Gelatine wordt doorgaans bereid door hydrolyse uit collageen. Collageen is een eiwit en komt voor in bindweefsels van zoogdieren. Het komt onder andere voor in de botten, de huid en het kraakbeen. Bij de bereiding van gelatine wordt slachtafval zoals huid, botten en kraakbeen van varkens (soms ook koeien) lang getrokken in heet water. Net als bij een bouillon lossen sommige bestanddelen dan vanzelf op. De gelatine wordt vervolgens ingedikt, gedroogd en klaargemaakt voor verdere behandeling.

Gelatine pudding

Waarom vermijden sommige mensen gelatine?

Moslims, hindoeïsten en joden eten vanuit religieus oogpunt meestal geen varkensvlees of rundervlees. Aangezien er huid, botten en kraakbeen van varkens (en soms ook runderen) in gelatine zit, zullen moslims, hindoeïsten en joden voedingsmiddelen waar gelatine in zit proberen te vermijden. Vegetariërs en veganisten eten uit moreel oogpunt niets waar gelatine in zit en gebruiken het zelf dus ook niet in de keuken.

Waar zit gelatine in?

Helaas is het lastig om een vastomlijnd antwoord op deze vraag te geven, omdat gelatine tegenwoordig in heel veel voedingsmiddelen wordt gebruikt. Bovendien verschilt het van merk tot merk of er gelatine in een bepaald voedingsmiddel in zit. Soms worden er namelijk ook andere geleermiddelen gebruikt, zoals pectine of Arabische gom. Arabische gom wordt gewonnen uit algen en pectine wordt gewonnen uit de celwanden van groenten en fruit. Onderstaande opsomming geeft daarom een indicatie van voedingsmiddelen waar vaak gelatine in zit. Voor een zekerheid van 100% moet men echter altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking lezen. Houd er bovendien rekening mee dat fabrikanten de samenstelling van ingrediënten van tijd tot tijd veranderen. Zo kan het zijn dat een voedingsmiddel waar nu geen gelatine in zit, over bijvoorbeeld een half jaar wel gelatine bevat. Controleer de ingrediëntenlijst daarom regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen gelatine in jouw voeding zit.

Voedingsmiddelen waar gelatine in zit

 • Marshmallows
 • Stroopwafels
 • Puddings met een jelly-achtige structuur
 • Gelatine zit in veel soorten snoep, met name als het snoep een gelly-achtige structuur heeft zoals bijvoorbeeld Haribo beren en colaflesjes (snoep)
 • Veel taarten en gebak
 • De meeste drop
 • Sommige soorten pepermunt
 • Sommige kauwgom
 • Capsules van bijvoorbeeld voedingssupplementen en medicijnen zijn vaak gemaakt op basis van gelatine
 • Sommige kant- en klare soepen
 • Sommige vruchtensappen*
 • Witte wijn*

*In vruchtensappen en witte wijn wordt gelatine gebruikt als bijproduct en daarom wordt het niet in de ingrediëntenlijst op de verpakking vermeld. Voor meer duidelijkheid kan men contact opnemen met de fabrikant.

Hoe kan je zelf gelatine vervangen in de keuken?

Agar-agar is een bindmiddel dat dezelfde eigenschappen heeft als gelatine en kan dus prima worden gebruikt in puddingen, taarten en cakejes. Agar-agar is 100% natuurlijk en bevat dus helemaal geen dierlijke stoffen. Agar-agar wordt op basis van zeewier gemaakt en is geschikt voor vegetariërs, veganisten en iedereen die uit religieus oogpunt geen varkensvlees of rundvlees mag eten. Agar-agar is verkrijgbaar bij de toko, in natuurvoedingsmiddels en uiteraard op het internet.