Hoe gebruik je Saponaria officinalis oftewel zeepkruid om zelf natuurlijke shampoo en vloeibare zeep te maken

Inleiding

In mijn zoektocht om zo veel mogelijk zelf te maken kwam ik het plantje Saponaria officinalis tegen. Hier in Nederland ook zeepkruid genoemd. In vroegere tijden werd zeepkruid gebruikt om, je raad het al, zeep te maken. Dit is compleet in de vergetelheid geraakt. Jammer want naast dat je altijd je een bron voor je eigen zeep hebt, zit er verder ook geen kunstmatig ingredient in. Volkomen natuurlijk dus!

En nog goedkoop ook. Heb je het eenmaal in je tuin, dan heb je altijd je eigen voorraad zeep in huis.

In dit artikel lees je een beschrijving hoe je Saponaria officinalis kunt kweken en een aantal recepten om zelf shampoo en vloeibare zeep te maken.

Kweken en recepten met Saponaria officinalis oftewel zeepkruid

Kweken van Saponaria officinalis / zeepkruid

Saponaria officinalis is gewoon te koop in het tuincentrum. Nog leuker is het natuurlijk om het helemaal zelf op te  kweken. Het zaad is via diverse leveranciers te verkrijgen. Het wordt vanaf april tot augustus in de volle grond gezaaid.Saponaria officinalis heeft trossen enkelvoudige, lichtroze bloemen die je zietvanaf juli tot september. De stengels liggen half over de grond. Zeepkruid heeft zon nodig, houdt daar bij het zaaien rekening mee. De plantafstand is 30 cm en  hij zal 50 cm hoog worden. Enig nadeel van Zeepkruid is dat hij zich sterk via wortelstokken kan uitbreiden. Wil je dat tegen gaan dan plant je hem in een grote container in de volle grond.

Recepten met Saponaria officinalis / zeepkruid

Het is mogelijk om, in plaats van vers zeepkruid, ook gedroogd te gebruiken. In dat geval halveer je de hoeveelheid zeepkruid dat je gebruikt in het recept.

Recept vloeibare zeep (als wasmiddel of schoonmaakmiddel)

- 2 handenvol fijngehakt zeepkruid (mogen bladeren en stengels zijn);

- Een pan met 250 mL kokend water.

Meng het zeepkruid door het kokende water. Zet het vuur laag en laat 15 minuten zacht doorsudderen. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Zeef eerst door een grove zeef en vervolgens door een kaasdoek of theedoek. Wanneer je je was lekker wilt laten ruiken, kun je bijvoorbeeld lavendelextract toevoegen. Voor de witte was kun je 1 eetlepel citroensap toevoegen. Dit zal een licht blekend effect geven. Je voegt dezelfde hoeveelheid toe die je normaal ook bij je was zou gebruiken.

Deze zeep is 1 week houdbaar in de koelkast.

Recept vloeibare zeep (als handzeep of gezichtszeep)

De zeep bereidt je op dezelfde wijze als de zeep voor het wasmiddel. Deze is echter te geconcentreerd. Je verdund hem daarom na gebruik. Voeg aan 100 mL gekookt water, 1 eetlepel vloeibare zeep van het recept hierboven toe.

Recept zeepkruid shampoo

- 3 eetlepels vers zeepkruid (of 1 eetlepel gedroogd);

- Een pan met 250 mL kokend water.

Meng het zeepkruid door het kokende water. Zet het vuur laag en laat 15 minuten zacht doorsudderen. Zet het vuur dan uit en laat het afkoelen. Zeef eerst door een grove zeef en vervolgens door een kaasdoek of theedoek. Wanneer je je haar ekker wilt laten ruiken, kun je bijvoorbeeld lavendelextract of vanille-extract toevoegen.

 

Conclusie

Dit artikel is geschreven voor degene die zeepkruid in zijn tuin heeft staan en er graag wat mee wil doen. Ook is het een artikel voor mensen die zelf zeep willen maken (zonder onnatuurlijke ingredienten). Het artikel beschrijft hoe zeepkruid in de tuin kan worden gekweekt en geeft een drietal recepten hoe je het kan gebruiken. 

Kort samengevat: zeepkruid is een hartstikke leuk alternatief voor de commerciele zepen, goedkoop en natuurlijk.