Wat kan je allemaal doen met brandnetel

Wat kan je allemaal doen met brandnetel

Brandnetel wordt meestal gezien als een onkruid. Een lastig kruid dat bij aanraking van de huid, netelblaren kan veroorzaken. De brandharen van de brandnetel hebben een weerhaakje die bij elke aanraking in de huid komt vast te zitten. Dan breekt de knop van de brandhaar af en komen er verschillende stoffen in de huid. Dit mengseltje van stoffen veroorzaakt de brandende pijn. In dit mengsel zit o.a. mierenzuur die de belangrijkste veroorzaker van de pijn is. De Hondsdraf is vaak te vinden bij de Brandnetel. Kneus het plantje en wrijf de blaasjes ermee in. Dit tempert de jeuk.

Nog meer toepassingen

De andere keerzijde van de brandnetel is dat er vele andere toepassingen zijn. Brandnetel zuivert je lichaam, daar kan je zeker van zijn. Brandnetel stimuleert de nieren. Die moeten de vuile troep (stofwisselingsslakken) opruimen. Dat doen ze door meer urine te maken. Van brandnetels kan je thee en soep maken. En je kunt gedroogde brandnetelblaadjes op je gerechten strooien. Maar pas op voor één ding en dat is overdrijving. Het gevolg zou een nierkoliek kunnen zijn.

In de keuken

Voor toepassingen in de keuken kan je van maart tot september verse brandnetelblaadjes plukken. Neem ze regelmatig van de plant af dan heb je altijd jonge verse blaadjes.

Brandnetelsoep

Voor de bekende brandnetelsoep heb je voor vier personen nodig.

 • 1 grote ui (fijn gesneden)
 • 1 teentje knoflook (uitgeperst)
 • 2 aardappelen (in stukjes gesneden)
 • 2 handen vol gesneden brandneteltoppen
 • 1 liter groentebouillon
 • 1 dl room
 • olijfolie
 • peper en zout

Verwarm de olijfolie in een pan en doe er de uien en knoflook in en laat enkele minuten fruiten. Voeg de brandneteltoppen, aardappelstukjes en de bouillon toe en laat 20 min. koken tot de aardappelen gaar zijn. Mix de soep fijn, breng op smaak met peper en zout. Roer er de room door en serveer. Eventueel met nootmuskaat en serveren met geraspte belegen kaas. Je kunt eigenlijk door elke soep brandnetels doen. Voeg deze toe aan het einde van de kooktijd. Let op dat je de soep niet nog eens opwarmt.

Brandnetelkaas

Brandnetelkaas is van oorsprong een Friese lekkernij.

Brandnetelthee

Brandnetel is een kruid wat zeer goed werkt op de spijsvertering en daarom erg goed te gebruiken bij een dieet, of wanneer je moeite hebt met je stoelgang. Je kunt brandnetel als thee drinken (gedroogde kruiden, gewoon te koop bij de natuurdrogisterij, in een thee-ei in een kopje heet water). Of zelf plukken en drogen. Hiervoor moeten de bladeren, na het plukken, worden gedroogd op een droge en luchtige plaats. Hierna kan er van de gedroogde bladeren thee worden getrokken.

Brandnetelpuree

Maak een lekker aardappelpureetje naar eigen inzicht. Stoof ondertussen wat brandnetels in wat boter. Daarna mengen met de puree.

Links

 • http://spiritualiteit.blog.nl/kruidenrecepten
 • http://www.natuurlijkerwijs.com/brandnetel.htm
 • http://www.annetanne.be/kruidenklets/2008/02/24/brandnetelsoep