Wat is het Pieterpad

Inleiding

Er bestaat een groot wandelpad dat van Groningen naar Limburg loopt. Om precies te zijn is het wandelpad 481 kilometer lang. Het loopt van Pieterburen (bekend van de zeehondencrèche van Lenie ’t Hart) tot aan de Sint Pietersberg vlakbij Maastricht. Het is in 1983 opgezet door 2 oudere dames, genaamd Toos Goorhuis en Bertje Jens. De dames wilden ook graag een lange afstand wandelroute in Nederland. Deze lange wandelroutes bestaan al langer in Europa. Nu dus ook in Nederland. Het pad is bijzonder omdat het in één lijn loopt en geen “wandelrondje” is. Genieten van de natuur en de cultuur van de verschillende provincies is het belangrijkste.

Hoe loopt de route?

De wandeling loopt van Pieterburen, Winsum, Groningen, Zuidlaren, Rolde, Schoonloo, Sleen, Coevorden, Hardenberg, Ommen, Hellendoorn, Holten, Laren, Vorden, Doetinchem, Hoog Elten, Millingen, Groesbeek, Gennep, Vierlingsbeek, Swolgen, Venlo, Roermond, Pey, Sittard, Strabeek, Maastricht, Sint Pietersberg.

Hoe weet de wandelaar de weg?

Er zijn 2 gidsen uitgegeven.

  1. De eerste gids beschrijft het gedeelte van Pieterburen naar Vorden (235 km).
  2. De tweede gids gaat over de wandeling van Vorden naar de Sint Pietersberg bij Maastricht (246 km). In de gids staan etappes van 15 tot 20 km per dag. Maar dat kun je natuurlijk ook zelf bekijken hoeveel je per dag loopt.

Tips

  • De gidsen worden iedere keer herdrukt met de nieuwste routes. Deze worden regelmatig aangepast omdat situaties veranderen. Zo worden wegen omgelegd of een bepaald gedeelte is minder mooi geworden om te lopen.
  • In de gidsen worden ook overnachtingsplaatsen vermeld, punten voor openbaar vervoer en plaatsen om wat te eten en te drinken.
  • Ga niet af op alleen de kaart of de paaltjes onderweg. Er zijn 3 richtlijnen die in combinatie gebruikt kunnen worden. Dat zijn de routebeschrijvingen, de kaart en de markeringen.

Niet vergeten

  • Omdat dit een bijzondere route is geef ik als grootste tip mee om vooral van de natuur te genieten. De route is bepaald door plaatsen en gebieden voor “aantrekkelijk wandelen”.
  • Laat de omgeving op u inwerken. Het Pieterpad is wel niet bedoeld als pelgrimspad maar misschien wordt het een wandeling met weldaad voor de geest.

Handige Links

http://www.pieterpad.nl/

http://www.pieterpad.startpagina.nl/