Creatief met perzik

Inleiding

Iedereen kent de perzik wel. Deze zoete gele vrucht komt uit het Middelandse-Zee gebied, en is erg lekker om te eten. Als tussendoortje, als ingrediënt van een gerecht, of als extra smaakmaker aan een gerecht. Hieronder zal je ontdekken wat je er allemaal mee kunt doen, en ik weet zeker: hierna wil je niks anders meer!

Perzik.jpg

Leuke dingen om te doen met perzik

1. Een perzik smoothie

Voor dit drankje heb je sowieso perzikken nodig, minimaal 2. Snij deze in kleine stukjes en giet er een beetje (ongeveel 1 dl) sinaasappelsap bij. Vul dit aan met yoghurt (kwark of melk zijn ook geschikt), en voor een echt tropisch effect doe je er nog 2 ijsklontjes bij. Meng dit een halve minuut in de blender, en schenk het dan in een aantal glazen. (drink het zo koud mogelijk, anders is het niet lekker meer)

2. Een perzik maskertje

Dit maskertje is geschikt voor de normale huid. Ook hier is perzik weer het hoofdingrediënt, maar we hebben ook honing en havermeel of maizena. Kook de perzik, bij voorkeur met een laagje water erin. Dit zorgt ervoor dat de perzik lekker zacht word. Doe er hierna een eetlepel honing in, en roer dit zachtjes. Om te zorgen dat het maskertje wat dikker word doe je er havermeel doorheen, maar je kan ook gebruik maken van gewoon meel of maizena. Hierna roer je het maskertje goed door (als het nog warm is), en wees voorzichtig dat je het pas op je gezicht smeert als het eenmaal is afgekoeld.

3. Salades maken

Met perzik kan je ook erg lekkere salades maken. Vanwege de zoete smaak is het een lekkere afwisseling op bijvoorbeeld een pittige vissalade, maar het is ook geschikt als hoofdingrediënt van een lekkere fruitsalade. Hierin kan je zoveel variëren als je zelf wilt. Zorg er wel voor dat de perzik niet té erg aanwezig is in je salade. Tips: sprenkel wat perziksap over je gekruidde vleessalade, dat is een lekkere smaakafwisseling!

4. Taart bakken

Perzik is ook een geschikt ingrediënt om toe te voegen aan een taart. Aangezien een perzik zijn smaak en vitaminen verliest zodra deze gebakken word, kan hij alleen gebruikt worden als garnering op een taart. Zo kan je een slagroomtaart bijvoorbeeld beleggen met dunne partjes perzik, om een extra smaakje aan de taart te geven. Verder kan je je de perzik ook verwerken ín je taartbodem, zie hier hoe je dat doet. (en vervang de mango en ananas door perzik)

5. Eet smakelijk!

Naast al deze bovenstaande activiteiten, is perzik natuurlijk ook superlekker om los te eten! Dit kan in combinatie met yoghurt, maar ook gewoon los, of, zoals hierboven al te vinden is: in een salade.

Conclusie

Er valt dus meer met een perzik te doen dan je denkt. Het is niet alleen lekker om te eten, maar je kan er ook erg creatieve dingen mee doen. Heb je zelf nog ideeën, of mist er iets? Bewerk dit bericht dan gerust, want hoe meer dingen met perzik er komen te staan, hoe beter!