Aardbeien: tips en toetjes

Aardbeien tips en toetjes

Ze zijn er volop: aardbeien. Tegenwoordig zelfs het grootste deel van het jaar want aardbeien worden van overal aangevoerd. Toch zouden we zo veel mogelijk aardbeien van eigen bodem moeten eten. Als is het maar om de lokale economie te steunen! Dan heb je waarschijnlijk ook een gezonde aardbei! Want wie controleert die Tunesische of Spaanse aardbeienplanten?

 

Tips bij aardbeien kopen

Hoe weet je dat ze vers-van-het-veld zijn? Ze moeten glanzen, ze moeten volledig rood zijn, ze moeten een gave vorm hebben (en die kan wel eens variëren per soort) en ze moeten stevig aanvoelen zonder keihard te zijn. Kijk ook eens naar het kelkje: daar vooral zie en voel je aan of ze vers zijn!

Tips bij het bewaren

Als ze dus vers zijn, eet je ze best zo snel mogelijk op. Of toch binnen de 48 uur. Wil je dat niet bewaar ze dan in de koelkast.

Tips bij het schoonmaken

Wassen voor gebruik is aan te bevelen. Spoel ze heel even onder de kraan. Verwijder daarna pas het kelkje. Doet u dat voor het wassen dan neemt de vrucht te veel water op.

Tips voor combinaties

  1. Aardbeien kan je combineren met zacht fruit (kiwi, perziken, bessen) met daarop slagroom. Je kunt ook combineren met yoghurt, platte kaas, pudding of ijs.
  2. Smelt witte, melk- of fondant(zwarte) chocolade in een warm waterbad (of 5 seconden in de microgolfoven: niet te lang!). Neem de aardbeien met het kelkje (kroontje) beet en dompel de vrucht zo diep mogelijk in de chocolade. Eet deze snoepjes meteen op of laat ze afkoelen en serveer ze nadien.
  3. Als je een fruitsla overweegt, voeg aardbeien dan altijd als laatste toe dan behouden ze het best hun smaak.
  4. Verzamel aardbeien, frambozen en/of ander zacht fruit in een mixerkom en mix door elkaar gedurende enkele minuten. Zeven daarna mag maar moet niet. Eventueel met suiker, zoetstof, honig of suikerstroop op smaak brengen. Probeer ook eens uit om er enkele druppels citroensap aan toe te voegen. Zo komt de aardbeiensmaak nog beter tot zijn recht.
  5. Probeer eens de combinatie van een koud voorgerecht met aardbeien.
  6. Vul de ijsblokjesbak met aardbeien en voeg water toe tot de afzonderlijke ruitjes van de bak gevuld zijn met water. Laat invriezen en gebruik deze bevroren aardbeiblokje in cocktails. 7. Aardbeiensorbet: klop eiwit met witte suiker op, voeg er gepureerde aardbei aan toe. Voorzichtig mengen en in de diepvriezer plaatsen. Roer elk half uur met een vork tot de sorbet opgesteven is. De invriestijd is minimum 4 uur! Roer je onvoldoende dan heb je kans op ijskristalletjes.

Zijn aardbeien gezond?

Ja: aardbeien bevatten koolhydraten, suikers, vezels, water, natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, vitamine A, B1, B2 en C.

Kun je ze invriezen?

Ja, dat kan maar is alleen maar aan te bevelen als u er daarna jam, confituur of sap van wilt maken (voor bijvoorbeeld op ijs). Eens ontdooid, verliezen ze hun mooie vorm en ziet het geheel er niet meer al te smakelijk uit. Alleen nog in vloeibare vorm te gebruiken dus. U kunt er nog wel heerlijke jam/confituur, jus of aardbeienijs van maken.

Conclusie

Gezonder kan bijna niet! Het zijn ook geen caloriebommen behalve als je een hoop suiker of slagroom en al dat lekkers gaat toevoegen. Aardbeien zijn ook goed inzetbaar tegen een hongergevoel. En je kweekt ze desnoods zelf op je balkon!