Is gedroogd fruit gezond, deel 2

Hoe gezond is gedroogd fruit? Deel 2

In deel 1 van deze serie hebben we de volgende soorten gedroogd fruit behandeld: gedroogde dadels, gedroogde cranberries en gedroogde pruimen. Nu je weet of deze soorten gedroogd fruit gezond zijn, gaan we verder met gedroogde vijgen, rozijnen en gedroogde abrikozen.

Kruiden.jpg

Zijn gedroogde vijgen gezond?

Gedroogde vijgen zijn gelukkig laag in vet en natrium maar bevatten veel voedingsvezels en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten kalium voor een goede bloeddruk, calcium voor sterke botten, magnesium voor een gezond zenuwstelsel, koper voor gezonde pezen en gewrichten, mangaan voor de energieproductie en ijzer voor een optimaal zuurstoftransport. Omdat gedroogde vijgen vol vezels zitten, bevorderen ze de stoelgang. Daarnaast zijn gedroogde vijgen zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, omdat vijgen snel een verzadigd gevoel geven.

Tips om meer gedroogde vijgen te eten

Gedroogde vijgen zijn een slanke en gezonde snack. Bovendien worden vijgen vaak gebruikt in koekjes. Je kunt heel gemakkelijk en snel gezonde vijgenkoekjes maken door gedroogde vijgen en nootjes in de keukenmachine te mengen. Maak er daarna balletjes van en roer deze eventueel door kokosschilfers. Geniet van je gezonde, snelle en bovenal lekkere vijgenkoekjes!

Zijn rozijnen gezond?

Rozijnen (gedroogde druiven) zijn één van de meest bekende lekkernijen die de natuur te bieden heeft. Rozijnen leveren 70% zuivere fructose, zijn vetvrij, vrij van cholesterol en hebben een laag natriumgehalte. Bovendien zijn rozijnen een goede bron van vezels, antioxidanten, vitaminen, mineralen, ijzer, kalium en calcium. Daarnaast zijn rozijnen ideaal om gezond tandvlees en gezonde tanden te behouden. Fytonutriënten zijn een belangrijk onderdeel van rozijnen en ze helpen tegen tandvleesaandoeningen te beschermen. Bovendien zijn rozijnen gunstig voor het gezichtsvermogen.

Tips om meer rozijnen te eten

Eet muesli met rozijnen bij het ontbijt, een granen-rozijnen reep als tussendoortje, strooi wat rozijnen over salades en gebruik rozijnen bij een Midden-Oosters rijstgerecht.

Zijn gedroogde abrikozen gezond?

Gedroogde abrikozen zitten vol vezels, bètacaroteen (dat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A), vitamine C, magnesium, ijzer, calcium, fosfor, silicium en kalium. Daarnaast bevatten gedroogde abrikozen het krachtige antioxidant lycopeen. Vijf gedroogde abrikozen leveren al 36% van de dagelijkse behoefte aan vitamine A. Vanwege het hoge gehalte aan bèta-caroteen, verlagen gedroogde abrikozen ook het risico op strottenhoofdkanker, slokdarmkanker en longkanker.

Tips om meer gedroogde abrikozen te eten

Eet gedroogde abrikozen als tussendoortje, hak ze fijn en verwerk ze in fruitsalades of dip gedroogde abrikozen in gesmolten pure chocolade voor een lekkere en gezonde traktatie vol mineralen.

Conclusie: Is gedroogd fruit gezond?

Met behulp van bovenstaande informatie kunnen we deze vraag met een volmondig ‘JA’ beantwoorden. Niet alle soorten gedroogd fruit bevatten dezelfde voedingsstoffen, maar alle soorten gedroogd fruit hebben de volgende voordelen gemeen:

  • Gedroogd fruit bevat veel voedingsvezels. Voedingsvezels zijn noodzakelijk voor een goede spijsvertering en stoelgang.
  • Gedroogd fruit zit vol vitamines en mineralen die het lichaam nodig heeft. Ongeveer vijf stuks aan gedroogd fruit leveren al een aanzienlijke bijdrage aan de dagelijkse benodigdheid aan vitamines en mineralen.
  • Gedroogd fruit kan op elk moment worden gegeten; bij het ontbijt/lunch, als tussendoortje en bij het avondeten.
  • Gedroogd fruit is geschikt voor sporters die niet met een volle maag willen trainen maar wel voldoende energie nodig hebben tijdens de training.
  • Doordat gedroogd fruit rijk is aan voedingsvezels, vitamines en mineralen, zal je snel vol zitten van gedroogd fruit en na afloop geen trek hebben in zoetigheid. Hierdoor is gedroogd fruit een ideaal tussendoortje voor iedereen die slank wil blijven (of worden).

Lees ook deel 1

Lees ook Is gedroogd fruit gezond, deel 1 om er achter te komen of gedroogde dadels, gedroogde cranberries en gedroogde pruimen gezond zijn!