Hoe maak je appelmoes met kaneel

Inleiding

Appelmoes is een erg populair en bekend bijgerecht in Nederland. Vaak kopen mensen het in de winkel, maar het is veel lekkerder (en leuker!) om het zelf te maken. Dit is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt, je hebt er niet zo veel ingrediënten voor nodig en het duurt ook helemaal niet zo lang. In dit artikel wordt niet beschreven hoe je gewone appelmoes moet maken, maar hoe je een iets grovere appelmoes met kaneel moet maken. De smaak van deze appelmoes heeft nog het meeste weg van een appelbol (zonder het deeg natuurlijk). Maar hoe maak je eigenlijk appelmoes met kaneel?

Benodigdheden

Ingrediënten (voor ongeveer één portie appelmoes)

 • appels
 • ongeveer twee eetlepels suiker (de hoeveelheid naar smaak aanpassen)
 • 20 milliliter water
 • 1 tot 2 theelepels kaneel
 • eventueel rozijnen 

Het aantal appels en de soort appels dat je gebruikt hangt af van eigen smaak en inzicht. Wil je een wat zoetere appelmoes, dan pak je een zoet soort appel, wil je een wat zuurdere appelmoes, dan pak je een zuurdere appel. De hoeveelheid hangt af van het aantal porties dat je wilt maken. In dit recept is ervanuit gegaan dat drie á vier appels genoeg zijn voor één portie.

Materialen

 • een grote pan
 • dunschiller
 • een houten lepel of spatel

Bereidingswijze

 • Schil de appels. Hiervoor kun je het beste een dunschiller gebruiken, dan verspil je zo min mogelijk appel die vast blijft zitten aan de schil. Nadat je de appels geschild hebt, snijd je ze in blokjes. Hoe kleiner de blokjes, hoe makkelijker je er een fijne appelmoes van kunt maken. Je moet wel snel zijn met het schillen en het snijden van de appels, anders worden ze bruin. Wil je dat de appelmoes zijn mooie, gele kleur blijft behouden, leg de appelblokje dan in een bak met water waaraan een eetlepel citroensap is toegevoegd. Het citroensap gaat de verkleuring van de appels namelijk tegen.
 • Doe de appelblokjes nu in een grote pan en voeg het water toe. Voeg nu ook de suiker toe, naar eigen smaak. Wil je een zoetere appelmoes? Voeg dan veel suiker (10 eetlepels bijvoorbeeld) toe, wil je een iets gezondere appelmoes, voeg dan maar 1 tot 3 eetlepels suiker op. Met de suiker kun je variëren, want verschillende soorten suiker (palmsuiker, basterdsuiker etc.) geven verschillende smaken aan de appelmoes. Roer de suiker door het appelmengsel heen terwijl je de pan verwarmt en het water langzaam aan de kook brengt.
 • Zodra het water kookt voeg je ook de kaneel toe naar eigen smaak. Nu kun je kiezen: je kunt nu eventueel de rozijnen toevoegen, waardoor de rozijnen ook zacht worden en zich met het appelmengsel vermengen, of je voegt de rozijnen later toe, zodat ze stevig blijven. Zodra het water kookt doe je een deksel op de pan (zorg wel dat de stoom kan ontsnappen) en laat je het appelmengsel, onder af en toe roeren, ongeveer 15 minuten pruttelen.
 • Na die 15 minuten is de appelmoes klaar, de blokjes appel zijn waarschijnlijk uit elkaar gevallen en er is een grove appelmoes ontstaan. Als je een fijnere appelmoes wilt, kun je de appels nog even doorkoken of door een zeef halen. Eet smakelijk!

Conclusie

Grove appelmoes met kaneel is lekker, gezond en makkelijk te maken. Het maken neemt namelijk 20 tot 25 minuten in beslag. Je schilt de appels en brengt ze aan de kook met kaneel, suiker en eventueel rozijnen. Na 15 minuten is je grove appelmoes al klaar. Je kunt in smaak variëren door minder of meer kaneel of suiker toe te voegen en door bijvoorbeeld een handvol rozijnen toe te voegen. Eet smakelijk!