Hoe bereid je asperges

Inleiding

Asperges kunnen overheerlijk zijn wanneer deze goed bereid zijn. Dit zal echter een koud kunstje zijn na het lezen van dit artikel!  

Wanneer zijn asperges verkrijgbaar?

Het Hollandse aspergeseizoen is geconcentreerd rond de maanden mei en juni. Volgens traditie wordt er geoogst tot en met Sint Jan op 24 juni. Gelukkig worden er echter het hele jaar door asperges geïmporteerd uit onder andere de Verenigde Staten, Griekenland, Spanje enzovoort.  

Wat heb je nodig om asperges te kunnen bereiden?

 • 500 gram witte asperges (1 persoon)
 • Klontje boter
 • Zout
 • Snijplank
 • Dunschiller
 • Vergiet
 • Aspergepan of andere brede pan
 • Schuimspaan
 • Kookwekker
 • Theedoek
 • Fornuis

 Kwaliteit

Zorg voor dat je altijd verse asperges van goede kwaliteit hebt. Koop de asperges het liefst de dag waarop je ze gaat bereiden zodat ze vers zijn. Het beste is om ze na aankoop direct uit de originele verpakking te halen en in een vochtige theedoek te wikkelen en in onderin in de koelkast te bewaren. Verse asperges zijn herkenbaar aan hun subtiele glans en hoge vochtgehalte. Als je voorzichtig met een mes in de stengel drukt, hoort er vocht uit te komen. Ook is het belangrijk dat de onderkant niet uitgedroogd is. De beste en duurste asperges krijgen de aanduiding Klasse 1 AAA. Deze hebben gesloten kopjes.  

Schoonmaken

Asperges dien je goed te schillen zodat ze lekker zacht zijn. Om optimaal te kunnen genieten van je asperges, is het raadzaam om een goede dunschiller aan te schaffen. Voordat je de asperges gaat schillen, leg je ze een half uur in een bak met ijskoud water. Als de stengels een beetje droog waren, dan zullen ze zich vanzelf weer vol zuigen. Je kunt de asperge het beste vasthouden bij het kopje om te voorkomen dat die breekt. Schil vervolgens met de dunschiller direct vanaf het kopje in slechts één beweging naar de onderkant toe. Herhaal dit totdat je alle plekken hebt gehad. Tot slot snijd je er aan de onderkant ongeveer een centimeter af. Tip: Dit hoef je niet weg te gooien, maar kun je prima gebruiken in een soepje, saus of salade!  

Koken

Asperges zijn op allerlei manieren te bereiden: bakken, wokken, frituren, grillen, stomen, maar de meest gangbare manier blijft toch echt het koken. Dit wordt door veel mensen ook als lekkerst ervaart. Ook dit is weer op diverse manieren te doen. De meest bekende is met behulp van een aspergepan. Dit is een heel hoge pan waarin de asperges gewoon rechtop kunnen worden gekookt en vervolgens met een metalen netje gemakkelijk uit de pan kunnen worden gehaald. Houd er bij het vullen van de pan rekening mee dat de punten van de stengels vlak boven ht water uit dienen te steken. Voeg er een klontje boter en een beetje zout aan toe en breng het geheel aan de kook. Als het water kookt, is het tijd om de asperges erin te doen. Breng het water opnieuw aan de kook en draai het vuur lager wanneer het water opnieuw begint te koken. De kooktijd voor asperges is circa 10 minuten. Als je niet over een aspergepan bezit, kun je uiteraard ook een gewone grote pan gebruiken waarin je de asperges plat kunt leggen. Breng weer eerst het water met boter en wat zout aan de kook en voeg de asperges toe wanneer het geheel begint te koken. Kook de asperges 10 minuten en laat ze een kwartiertje nagaren in het kookwater. Je weet of de asperges gaar zijn wanneer je er met een tandenstoker in kunt prikken en vrijwel geen weerstand voelt. Je eerste reflex zal nu zijn om te asperges af te gieten. Dit is echter een slecht idee omdat asperges zeer snel breken! Asperges dienen uit de pan geschept te worden met een schuimspaan. Asperges zijn heerlijk om te eten met ei, ham en gekookte aardappels. Ook kun je er diverse sausen bij serveren.  

Soep

Van het kookvocht en de afgesneden onderkanten kun je bijvoorbeeld een lekkere basis voor een  soep maken. Verhit in een koekenpan veel boter en bak de onderkanten erin aan. Doe er al roerende wat bloem bij. Schenk vervolgens beetje bij beetje het kookvocht de pan in. Blijf nog steeds flink roeren. Breng het geheel op smaak met zout en wat peper en een scheutje room.   Eet smakelijk!

Bron

Hoedoe - Asperges koken