De paarse tomaat

Inleiding

We kennen hem in diverse soorten en maten en het enige dat ze gemeen hebben is de kleur rood. Natuurlijk zijn ze er ook in het groen, maar dan is hij nog niet rijp: de tomaat. Tenminste dat was zo tot eind oktober 2008. Toen werd er namelijk bekend gemaakt dat er een paarse tomaat is ontwikkeld.

Paarse tomaat

De wetenschap dat er veel mensen zijn die zich dagelijks niet aan de schijf van vijf houden, bracht wetenschappers uit Groot Brittanië en Wageningen ertoe een nieuwe tomaat te ontwikkelen. Zij ontwikkelde de “Paarse tomaat” maar deze is nog niet geschikt voor consumptie.

  • Het is bekend dat een (bloed)rode tomaat erg gezond is. De nu ontwikkelde paarse tomaat is twee keer zo gezond als zijn rode broertje, waarvan al bekend was dat deze veel lycopeen bevatten.
  • Via genetische modificatie zijn twee genen van het leeuwenbekje toegevoegd aan de tomaat.
  • De toegevoegde genen zijn nodig voor het produceren van anthocyanen (een paarskleurige antioxidant) die terug te vinden zijn in onder andere, zwarte bessen en de aardbei. De anthocyanen zitten in de schil en het vruchtvlees van de tomaat.

Waartoe beschermt deze tomaat

  • Volgens de wetenschappers kan het mogelijk zijn dat deze tomaat bescherming kan bieden tegen de ontwikkeling van bepaalde soorten kanker, en ook tegen hart- en vaatziekten.
  • Ook gaven zij aan dat de anthocyanen een ontstekingsremmende werking zouden hebben. Dit is het resultaat van onderzoeken op muizen.

Uitleg van enkele termen

Anthocyanen Dit zijn kleurstoffen die voorkomen in celvacuole van hogere planten. Dit komt het meest voor in epidermicellen.

Vacuole Heel simpel uitgelegd is een vacuole een blaasje met vocht gevuld.

Epidermicellen Deze cellen verwijzen naar de buitenste huidlaag.

Lycopeen Het is een carotenoïde dat voorkomt in tomaat en rode vruchten. Het is een stof die bescherming biedt tegen kanker en hart- en vaatziekten vanwege zijn sterke antioxidant. Koken van tomaten bevordert de isomerisatie.

Carotenoïden Omvatten een grote groep van gele tot roodachtige kleurstoffen

Isomerisatie Dit is een chemische reactie. Hierbij ondergaat een isomeer van een molecule de transformatie naar een ander isomeer. Isomeren zijn stoffen die met elkaar overeenkomen, door dat zij hetzelfde aantal en soort atomen bevatten. Deze zijn verschillend door de wijze waarop die atomen onderling verbonden of geschikt zijn.