Vanwaar komt ananas

Ananas

ananas

Deze tropische vrucht werd kort na zijn ontdekking immens populair. De sappige en intens geurende vrucht groeit niet aan een boom maar aan de top van de stengel van een Ananas sativus, uit de bromeliafamilie. De naam ananas kwam oorspronkelijk van de Tupi indianen en betekent "uitmuntende vrucht". Dat een ananas lekker en gezond is weet iedereen. Lees hier nog enkele weetjes over dit heerlijk fruit.

Ontdekking

Ananas groeide oorspronkelijk in Midden-en Zuid Amerika. De eerste ontdekkingsreizigers, onder leiding van Christoffel Columbus, waren sterk onder de indruk toen ze deze vrucht ontdekten in de Caraïben. Omdat de overtocht naar Europa soms weken duurde, werden de eerste vruchten in suiker ingelegd om te verschepen. Het werd een echte delicatesse in Europa. Ook de mooie en sierlijke vorm van de exotische vrucht leverde inspiratie op voor tal van kunstenaars. Met de komst van snellere stoomschepen werd nadien verse ananas naar Europa verscheept. Het was een bloeiende handel. Daarom probeerde men om zelf ananas te gaan kweken in broeikassen. Tegenwoordig wordt de meeste ananas in Zuidoost-Azië gekweekt.

Zelf ananas planten

Als je beschikt over een serre of een broeikas kan je ook zelf proberen om ananas te kweken. Zoek een ananas die gespaard is gebleven van vorst. Het stekelig pruikje dat boven op de vrucht zit heb je samen nodig met een wigvormig stuk vruchtvlees. Hou van het vruchtvlees enkel de middenas over. Kort de steel in tot tegen de onderste kleine blaadjes. Verwijder voorzichtig de onderste blaadjes, je zal zien dat er groeipunten zitten waaruit de wortels zullen groeien. Laat dit enkele dagen drogen en pot het dan in een zandige grond. Trek er een heldere plastic zak over en zet het op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Na vier weken is de ananasplant geworteld.

Dessert

Ananas is een fruit dat zich perfect leent voor een lekker dessert. De frisse zoete of soms zure smaak past bij vele combinaties. We geven je nog even een origineel en makkelijk recept mee dat ervoor zorgt dat de smaak van de ananas in je mond zal exploderen.

Recept voor 4 personen

Koop een verse ananas, dit weet je als de blaren makkelijk loskomen en de ananas lekker zoet ruikt. Dan moet de ananas geschild worden. Voor enkele euro's koop je best zo'n handige ananassnijder, dan is het snijden op enkele seconden gebeurd. Ik hou trouwens meestal de uitgeholde schil, je kan ze gebruiken als cocktail glas voor een lekkere pina colada. Snij nu de ananasschijven zo dun mogelijk. Met een dunschiller kan je er zelfs een carpaccio van maken. Schik de dunne ananasschijfjes op een bord. Neem nu een kom of vijzel en voeg er 4 grote eetlepels kristalsuiker aan toe. Daarop strooi je een handvol verse muntblaadjes. Je moet de munt en de suiker nu stampen tot je een poeder krijgt. Na enkele minuten mengen krijg je een mooie groene muntsuiker. Strooi deze over de ananas, de smaak zal enorm zijn. Je kan er ook een verse yoghurt of een bolletje kokos ijs bij serveren.

Smakelijk!

Ananasdieet

Als je ananas erg lekker vind en je wilt ook nog wat afvallen. Dan komt dat mooi uit, want er bestaat een zogenaamd ananasdieet waar je 4 tot 5 kilo mee af kunt vallen. 

Vind hier meer info over het ananasdieet