Gember nu ook doeltreffend tegen migraine en darmkanker

Inleiding

Gember is een specerij dat al eeuwenlang in de Oosterse keuken wordt gebruikt, maar door de geneeskunde tegen de meest uiteenlopende aandoeningen, maar vooral bij neurologsiche problemen, wordt ingezet. Pas de laatste jaren ontdekte nu ook de westerse geneeskunde de gezondheidsvoordelen van gember. Aan gember worden dan ook vele geneeskrachtige eigenschappen toegekend, gaande van onschuldige kwaaltjes als reisziekte, keelpijn en spierstijfheid, tot nu ook tegen meer ernstige aandoeningen. Dat bracht recent wetenschappelijk onderzoek aan het licht.

Preventief tegen darmkanker

Eerder raakte reeds de gunstige effecten van gember tegen migraine bekend. Na jarenlang en ver doorgedreven wetenschappelijk onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Michigan blijkt gember nu ook doeltreffend, vooral preventief, tegen darmkanker. Dat is niet niks, want darmkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende en dodelijke kankers, en dan zéker in de westerse, geïndustrialiseerde landen. De jongste ontdekking van de Amerikaanse wetenschappers overtrof dan ieders verwachtingen.

Gember uitstekende ontstekingsremmer

Onderzoeken wezen uit dat gember het ontstaan van allerlei tumoren kan voorkomen. Het is dus een belangrijk middel tegen kanker, en dan in de eerste plaats tegen darmkanker. Tijdens het meest recente onderzoek werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. Een eerste groep kreeg gedurende een periode van vier weken telkens twee eetlepels gemberpoeder toegediend. De overige deelnemers kregen een placebo te slikken. Voor, maar ook tijdens en na het onderzoek werd het darmweefsel van alle patiënten grondig onderzocht. De ontstekingsremmende capaciteiten van gember werden daarbij nog eens nadrukkelijk onderstreept. Dat is belangrijk, want het zijn ontstekingen van je darmweefsel die de groei en ontwikkeling van allerlei tumoren en het ontstaan van darmkanker in de hand werken.

Vermindert migraine- aanvallen

Gember is dus ook efficiënt tegen allerlei neurologische aandoeningen als misselijkheid, braken, hoofdpijn, epilepsie- aanvallen en tegen migraine. Deze oosterse specerij heeft immers een gunstige invloed op je zenuwstelsel. Migraine behoort tot de groep van allerlei neurologische aandoeningen, en vermits tegen deze veel voorkomende aandoening weinig of geen doeltreffende geneesmiddelen werden ontdekt, startten westerse wetenschappers met het onderzoeken van de effecten van gember op migraine- aanvallen. Deze onderzoeken resulteerde in de ontwikkeling van tal van geneesmiddelen tegen migraine. Zo ook het homeopatische middel Gelstat, dat patiënten reeds na twee uur van hun pijn en klachten af helpt. Dit geneesmiddel is samengesteld uit gember en moederkruid.

Gember weetjes voor geneeskundig gebruik

Naast zijn doeltreffendheid tegen migraine en darmkanker, wordt gember nog voor allerlei andere kwalen en kwaaltjes gebruikt. Een overzicht:

  • Reisziekte: gember wordt succesvol gebruikt tegen allerlei vormen van misselijkheid. Heb je last van reisziekte, start dan een week voor je afreis met een gemberkuur in de vorm van tabletten of capsules die in de apotheek en in de betere bio- en natuurwinkel verkrijgbaar zijn.
  • Keelpijn: gember werkt bacteriëndodend en is zo afdoend tegen allerlei virale infecties als keelpijn. Gember werk immers ontstekingsremmend, koortswerend en versterkt je weerstand. Het verzacht de symptomen van griep en allerlei griepachtige aandoeningen.
  • Spijsvertering: gember heeft een positieve invloed op je maag- en darmstelsel. Het beschermt je maag- en darmslijmvlies en verhoogt de aanmaak van spijsverteringsenzymen als lipase, verantwoordelijk voor de afbraak van vetten, sucrose en maltase.
  • Stofwisseling: bij het gebruik van gemberextracten wordt je stofwisseling gestimuleerd.
  • Bloedverdunner: gember verdunt je bloed, gaat klontervorming tegen en verlaagt zo je risico op het ontstaan van trombosen.
  • Ontgiftend: gember zorgt er voor dat schadelijke stoffen worden afgebroken. Het absorbeerd ook alle zuren en toxines die zich in je darmen opstapelden, waardoor ze niet door je bloed kunnen worden opgenomen.
  • Stress: gember is rijk aan antioxydanten die de negatieve invloeden van de vrije radicalen neutraliseren. Gember is daardoor ook efficiënt tegen oxydantieve stress.
  • Cholesterol en hoge bloeddruk: gember remt de vorming van slechte cholesterol af en bevordert de afscheiding ervan. Het zal ook je bloeddruk verlagen, maar gebruik deze specerij nooit in combinatie met geneesmiddelen tegen te hoge bloeddruk.