Baguette of Stokbrood

Inleiding Baguette of Stokbrood

Wie kent niet de beroemde Baguette, ook wel Frans stokbrood genoemd. De Baguettes zijn zeer moeilijk thuis te maken omdat er een heel hete oven voor nodig is en stoom. Toch is het mogelijk om met minder gist en meerdere malen laten rijzen, een stokbrood te bakken dat beter is qua smaak en structuur dan die uit de supermarkt. Je moet ze wel consumeren de dag dat de baguettes zijn gebakken.

Ingredienten voor 3 Baguettes

 • 500 gram meel van harde tarwe (liefst ongebleekt)
 • 120 gram zeer fijne bloem
 • 15 gram verse gist of 8 gram gedroogde gist
 • 5 1/4 dl lauwwarm water
 • 2 theelepels zout

Bereiden van de Baguette of Stokbrood

 1. Neem een grote kom en zeef daar de beiden meelsoorten plus het zout in.
 2. In een andere kom los je de gist op in het warme water. Daarna meng je geleidelijk aan de helft van het meel erdoor. Eens alles goed is gemengd kun je de kom afdekken met plasticfolie en op kamertemperatuur ongeveer drie uur laten rijzen. Het deeg zal bijna verdriedubbelen in volume.
 3. Wanneer het deeg begint in te zakken voeg je al knedend (met de handen) het overige meel eraan toe. Kneedt de deegmassa ongeveer tien minuten, of tot je een goed, maar vochtig deeg bekomt. Doe dit deeg in een ingevette kom en dek het af met ingevette plasticfolie en laat nogmaals één uur rijzen.
 4. Wanneer het deeg in volume is verdubbeld, kneed je het nogmaals door en verdeel je het in drie gelijke delen. Maak van elk deel een bal en daarna een rechthoek (hiervoor kun je een deegrol gebruiken). Nu neem je het bovenste deel en druk deze omlaag tot het midden en het onderste deel druk je naar boven. Daarna druk je alles goed op elkaar. Herhaal dit een paar keer tot je de vorm van een Baguette bekomt.
 5. Rek nu de broden voorzichtig uit tot ze ongeveer 35 cm lang zijn. Neem een theedoek en bestuif deze met bloem. Leg vier vouwen in de theedoek en leg de broden in de plooien. Zo behouden ze tijdens het rijzen hun vorm. Dek ze af met ingevette plasicfolie en laat ze ongeveer één uur rijzen op een warme plaats.
 6. Verwarm de oven voor op 230ºC, kan je oven tot 250ºC verwarmen, dan is dit nog beter.
 7. Na de rijstijd leg je de broden op een ingevette bakplaat. Leg ze wel ver genoeg uiteen zodat ze tijdens het bakken niet aan elkaar gaan kleven. Maak kerven in de bovenkant van de baguettes.
 8. Plaats de stokbroden boven in de oven en besproei de oven met water (dit zorgt voor de stoom). Tijdens het bakken besproei je de oven in de eerste vijf minuten nog tweemaal met water. Bak de Baguette broodjes in ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten goudbruin en laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Er is veel werk aan deze Baguette of Stokbrood bereiding, maar het loont zeker de moeite en het is een ideale bezigheid op koude, winterse dagen. Als je 's middags eraan begint, dan kan je 's avonds van je heerlijke zelfgemaakte, belegde broodjes genieten.

Veel kneedplezier!