Hoe maak je Russische salade. Familierecept en leuke weetjes

Recept Russische salade

Russische salade (Russisch: салат Оливье, , Salade Olivier) is een salade die bestaat uit aardappels, groenten en mayonaise. Soms worden er ook stukjes ham aan de Russische salade toegevoegd. De officiële naam van Russische salade is Salade Olivier maar wereldwijd wordt deze salade aangeduid met 'Russische salade'. Het authentieke recept voor Russische salade wordt vrijwel door niemand meer gemaakt omdat er inmiddels talloze varianten van de Russische salade zijn. Onderstaand recept voor Russische salade is een familierecept van mijn oma en deze wil ik graag met jullie delen!

Recept voor Russische salade

Ingrediënten Russische salade

  • 12 aardappels
  • 100 g doperwten
  • 100 g wortels
  • 75 g zilveruitjes
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eieren
  • Zout en peper

Bereidingswijze Russische salade

Kook de aardappels (in schil!), eieren en de wortels. Laat de eieren en wortels vervolgens afkoelen en verwijder de schil van de aardappels. Snijd de aardappels in kleine blokjes en doe ze in een kom. Snijd de eieren met een eiersnijder (of eventueel een mesje) en snijd ook de wortels in kleine stukjes. Doe de stukjes ei en wortel nu in dezelfde kom waar de stukjes aardappel al in zitten. Snijd nu de augurken in kleine stukjes en voeg deze ook toe. Aan het eind voeg je de zilveruitjes toe. Als je 75 gram zilveruitjes te zuur vindt, kun je ook bijvoorbeeld 50 gram toevoegen.Proef tussendoor goed zodat je Russische salade niet te zuur wordt! Vervolgens doe je er de mayonaise bij. Zorg ervoor dat de salade goed bedekt is met de mayonaise (zie afbeelding). Aan het eind breng je de salade op smaak met zout en peper. Roer de salade goed door elkaar en zet deze in de koelkast. Een Russische salade hoor je minstens een paar uurtjes in de koelkast te laten koelen, omdat de salade anders niet lekker smaakt en ook te zacht is. Je kunt de salade garneren met een sprietje peterselie en wat ei of stukjes groente!

Geschiedenis van de Russische salade

De oorspronkelijke versie van de Russische salade werd in 1860 bedacht door Lucien Oliver, de chef van restaurant de Hermitage, een van de meeste beroemde restaurants van Moskou. Al snel werd de Russische salade bekend in Moskou en veel klanten kwamen naar het restaurant de Hermitage voor de Russische salade. Het exacte recept was strikt geheim, maar het was wel bekend dat er o.a. kalfstong, kaviaar, sla, rivierkreeft, korhoenders, kappertjes en gerookte eend in de sla zat. De oorspronkelijke dressing voor Russische salade bestond uit mayonaise, Franse wijnazijn, mosterd en Provençaalse olie. Omdat het te duur en te ingewikkeld was om de authentieke Russische salade thuis te maken, bedachten de Russen er een variant op (zie bovenstaand recept). Dit recept voor Russische salade is simpel, bevat basis ingrediënten én is bijna net zo lekker als het authentieke recept voor Russische salade!

Weetjes over de Russische salade

  • In veel landen van de Voormalige Sovjet-unie en het Voormalig Joegoslavië wordt Russische salade met Oud en Nieuw gemaakt en vaak wordt Russische salade er ook op andere feesten en bij familiebijeenkomsten gemaakt.
  • De Russische salade is erg verwant aan de huzarensalade. Maar het is geen verstandig idee om dit te zeggen in het bijzijn van Russen...