Hoe maak je Confituur of Jam

Inleiding

Confituur of Jam maken is helemaal niet moeilijk. In dit artikel leer je hoe je te werk moet gaan om je gasten of familie te verrassen met heerlijke, zelfgemaakte jam.

Hoe bekomt men Confituur of Jam?

Confituur of Jam maken bekomt men door de vruchten en de suiker samen te laten koken. Bij vruchten waar van nature al veel pectine in aanwezig is, hoef je veel minder suiker te gebruiken. Denk maar aan appels, je kan ook altijd wat extra appelpectine toevoegen aan je Jam om bijvoorbeeld je suiker te halveren.

Welke suiker kan je gebruiken bij het maken van je Confituur of Jam?

Witte suiker, rietsuiker, pectine, je hebt ook suikers op de markt die speciaal voor het maken van Jam bedoeld zijn, de zogenaamde geleisuikers. En voor de diabetici onder ons, die kunnen in de natuurwinkel suiker voor diabetici verkrijgen. Je kunt ook honing gebruiken maar de jam moet dan wel veel langer koken, reken voor één kilo fruit op een kooktijd van drie á vier uur. De normale kooktijd met suiker, voor één kilo fruit, is ongeveer twintig minuten.

Jam maken zonder suiker

Ook voor diegenen die helemaal geen suiker willen gebruiken is er een oplossing. Denk dan wel dat jam maken zonder suiker eigenlijk geen jam is maar een vruchtenmoes of compote. Dit is ook veel minder lang houdbaar, dus consumeer je dit best binnen een week.

Welke bakbestendige zoetstof kan je gebruiken bij het bereiden van Confituur?

Wanneer je bakbestendige zoetstof wilt toevoegen, moet je wel heel goed de verpakking lezen. Op elke verpakking staat precies uitgelegd hoe je deze dient te gebruiken.

  • Gedroogde Stevia-blaadjes of extract van Stevia. Eén blaadje zoet vijfenveertig keer meer dan suiker, dus opletten dat je niet teveel gebruikt.
  • Pectine poeder.
  • Agaragar, wordt gewonnen uit sommige soorten zeewier en kan gebruikt worden als dikkingsmiddel.
  • Arrowroot of pijlwortel kan eveneens gebruikt worden als dikkingsmiddel.

Hoe ga je te werk om jam te maken?

  1. Gebruik een wijde koperen, geëmailleerde of inox pan.
  2. Maak de vruchten schoon en doe deze samen met de suiker of het vervangingsmiddel in de pan en zet op een middelmatig vuur.
  3. Roer de Jam altijd met een houten lepel.
  4. De confituur heeft genoeg gekookt wanneer deze rekkend van de houten lepel loopt of je kan ook een paar druppels op de rand van een bord laten vallen, wanneer deze vlug opstijven is de jam klaar.

Voorbereiding van de glazen potten voor de confituur.

  1. Was de potten in zo heet mogelijk sodawater, spoel ze in heet water en zet ze omgekeerd op een verse handdoek. Droog ze vooral niet af.
  2. Stereliseer de deksels in een pannetje met water op het vuur. Kook deze ongeveer vijf minuten en leg ze ook op de verse handdoek, zonder af te drogen. Je kan ook paraffine gebruiken om de confituur af te sluiten of cellofaanpapier die je aan de bovenkant eerst nat maakt vooraleer over de potten van de jam te doen. Om het cellofaanpapier op zijn plaats te houden kan je een elastiekje gebruiken.

En tenslotte.

  • Doe de jam zo heet mogelijk in de potten, hou de potten hiervoor heel even omgekeerd boven de jam zodat deze niet stukspringen.
  • Voorzie alles van een leuk etiket met datum en soort confituur. Ook altijd leuk om als kado te geven aan iemand.
  • Bewaar de jam op een koele en vooral droge plaats.

Veel plezier ermee!