Hoe maak je zelf tortillas

Inleiding

De tortilla

Dit van oorsprong Mexicaanse gerecht is vandaag de dag niet meer weg te denken uit vele keukens van over de hele wereld. Tortilla’s worden gemaakt van een deeg van maïsmeel of tarwemeel. In het noorden van Mexico worden de tortilla's vaak gemaakt van tarwemeel en in het zuiden van Mexico worden de tortilla's vaak gemaakt van maismeel. Van dit deeg wordt een dunne cirkel gemaakt, in de vorm van een pannenkoek en deze wordt verwarmd op een bakplaat. Er zijn verschillende variaties per land, in Argentinië en Chili zijn de tortilla’s bijvoorbeeld wat kleiner en zouter. Enkele bekende gerechten met als basis tortilla's zijn burritos en quasadillas. In de Nederlandse keuken is vooral de tortilla op basis van tarwemeel populair, deze wordt ook wel aangeduid met het woord wrap. Wrappen betekent letterlijk 'oprollen' of 'inpakken'.

Hoe je zelf een tortilla's maakt en wat de lekkerste vullingen zijn kan je lezen in dit artikel!

Zelf tortilla's maken

Tortilla's zijn tegenwoordig volop in de bekende supermarkten te verkrijgen. Vaak hoef je deze alleen nog maar even op te warmen in de oven of magnetron. Ook zijn er mixen voor kant en klare tortilla's te verkrijgen, hier zit de vulling grotendeels al bij. Natuurlijk kan je deze tortilla's in de winkel halen, maar het is ook erg gemakkelijk (en lekkerder!) om het zelf te maken. Hieronder het recept:

Ingrediënten: 500 gram bloem, 3 dl water, snufje zout, eetlepel olijfolie (15 tortilla’s)

Zeef eerst de bloem. Meng vervolgens in een kom de gezeefde bloem met water, zout en olijfolie totdat je een deeg ervan kan kneden. Blijf het kneden totdat het niet meer plakt en kneed er een grote bal van. Leg vervolgens een vochtige keukendoek strak over de kom. Laat het een half uur rusten. Verdeel nu het deeg in gelijke bolletjes. Rol deze zo dun mogelijk uit met de deegroller. Verhit een koekepan en bak de tortilla’s een minuut per kant in een droge pan. Als ze blijven plakken kan je eventueel wat boter of olie in de pan doen.

De vulling van tortilla's

Een gevulde tortilla

Wat brood voor de Europeanen is zijn tortilla's voor de Mexicanen, Mexicanen eten tortilla's dan ook overal bij. In de Westerse keuken is het gebruikelijk om tortilla's te vullen met allerlei ingrediënten. Denk aan de talrijke combinaties die mogelijk zijn met groenten, vlees, vis, kaas, kruiden en zelfs fruit. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Tortilla's kunnen gegeten worden op verschillende momenten van de dag. Bijvoorbeeld als lunch, als hoofdgerecht, als hapje en zelfs, met een zoete vulling, als nagerecht. Als nagerecht kan je de tortilla bijvoorbeeld besmeren met boter en suiker.

Een leuk idee is om verschillende ingrediënten voor in tortilla's op tafel te zetten, zo kan iedereen naar hartelust variëren met de ingrediënten die hij of zij lekker vindt. Hier een opsomming van ingrediënten die erg lekker zijn in tortilla's: sla, gehakt, zure room, tomaat, geraspte kaas, bonen, mais, avocado, paprika etc.

  • Tortilla's zijn het lekkerste als het warm wordt gegeten, de tortilla met de handen eten is toegestaan!

Eet smakelijk!

Meer weten?

Alles over Mexico