Ovenschotel met andijvie

Ovenschotel met andijvie

Dit recept laat zien dat je een heerlijke maaltijd kunt bereiden met andijvie. Zelfs kinderen vinden dit lekker! Dit recept is makkelijk klaar te maken. Dit recept is bestemd voor 4 personen. Het recept is een smaakvolle verandering op de gekookte andijvie zoals andijvie in de meeste gezinnen wordt gegeten.

Ovenschotel_met_andijvie-IntroPlaatje.jpg

Ingrediënten

De ingrediënten die je nodig hebt om dit heerlijke gerecht te maken zijn:

  • Puree
  • 300 gram rookspek
  • 1 eetlepel boter
  • 400 gram andijvie
  • 1 rode paprika
  • nootmuskaat en peper
  • 150 gram geraspte kaas
  • 2 eetlepels paneermeel

Bereidingswijze

Om de ovenschotel met andijvie te maken gaat men als volgt te werk.

Eerst de puree maken. Vervolgens het spek in 5 minuten op zacht vuur in boter bruin laten worden.

De andijvie wassen en uitslaan. De andijvie in luciferdunne repen snijden. De paprika in blokjes snijden. Even kort bakken zodat de andijvie goed geslonken is. Daarna eerst de puree in de ovenschaal, daar bovenop de andijvie, spekjes en paprika. Nog even bestrooien met kaas en paneermeel.

Ongeveer 15 à 20 minuten in de oven totdat de kaas lichtbruin is gekleurd. Vervolgens is de ovenschotel met andijvie klaar.

Andijvie

Andijvie is familie van de witlof en andijvie is een bladgroente. Bladgroente wil zeggen dat alleen de bladeren van de plant gegeten worden en andere delen van de plant niet. Andijvie is een eenjarige plant. Andijvie kan in verschillende varianten worden gegeten: zowel gekookt als rauw. In de winkel is andijvie het gehele jaar te koop. In de zomermaanden komt andijvie vanaf het land en in de wintermaanden komt de andijvie uit de kassen. Er is een verschil tussen de winter en de zomer andijvie. De andijvie die uit de kassen komt (in de winter) is veel zachter dan de andijvie die van het land komt (in de zomer). Omdat de andijvie die uit de kassen komt zachter is hoeft die andijvie ook minder lang gekookt te worden. Hiermee moet je wel rekening houden anders blijven er weinig vitamines over. Andijvie is rijk aan veel vitamines met name vitamine A en C en andijvie zit ook boordevol mineralen.

Links

Wilt u een ander gerecht met andijvie in de hoofdrol lees dan het artikel over andijvierolletjes.