Welke gerechten staan er op het menu van McDonalds in Nederland

Inleiding

McDonalds is de grootste fastfoodketen ter wereld. Op duizenden plekken op de wereld steekt de torenhoge geelgekleurde ‘’M’’ boven de omgeving uit. Maar waarom is McDonalds eigenlijk zo populair? Zou het liggen aan het uitgebreide menu waar iedereen wel íets van lust? Wie weet. Toch is het leuk en handig om te weten wat McDonalds nog meer op haar menu heeft staan naast de bekende hamburger met Franse frietjes.

Eten

Hoofdgerechten

McDonalds heeft veel hoofdgerechten waaruit gekozen kan worden. De meeste hoofdgerechten zijn burgers. Naast de bekende hamburger en Big Mac staan ook de volgende burgers op het menu:

● Big Tasty met bacon. Een burger met varkensvlees en onder andere tomaat en sla.

● Cheeseburger. Ook verkrijgbaar is de dubbele cheeseburger, met twee stukken rundvlees.

● Quarter Pounder. Een burger met rundvlees en twee plakken kaas.

● McKroket

● McChicken

● Chicken Sensation. Een sesambroodje met krokante kipfilet.

● Groenteburger

● Filet-O-Fish

Naast de burgers staat nog een drietal andere gerechten onder het kopje ‘’hoofdgerechten’’ op het McDonalds-menu. Dit zijn de Chicken McNuggets: 6, 9 of 10 krokante stukjes kip en een kleine en grote wrap.

Friet

Naast een hamburger kan er ook nog voor friet gekozen worden om te nuttigen tijdens een maaltijd. Het restaurant biedt Franse frietjes aan in drie maten: klein, medium of groot. De frietjes worden gebakken in olie die 100% plantaardig is, waardoor ze niet heel erg ongezond zijn. Helaas doet McDonalds wel veel zout op de frietjes, wat het gezondere element weer wegwerkt.

Salades

Omdat McDonalds, al dan niet terecht, bekend staat als een restaurant dat ongezond eten aanbiedt, worden er ook salades verkocht. Dit om het imago te verbeteren. McDonalds heeft vier soorten salades op het menu staan:

● McSalad Shaker ham/kip. In een kunststof beker zitten verschillende soorten sla, reepjes ham en gegrilde blokjes kip met stukjes kaas, ei en tomaat overgoten met een frisse dressing.

● Er is ook de McSalad Shaker tonijn. In plaats van kip en ham zit hier natuurlijk tonijn in. Veel andere ingrediënten zijn hetzelfde als bij de andere McSalad Shaker.

● Caesar salade. Dit is een salade met kip en heel veel verschillende soorten sla. De salade wordt verder op smaak gebracht met onder andere wortel, tomaatjes en kaas.

● Side salade. De side salade is een kleine salade die prima bij een ander hoofdgerecht gegeten kan worden. Hierin zit sla, wortel en stukjes maïs, komkommer, tomaatjes en een dressing.

Nagerechten

Bij McDonalds kun je ook lekkere toetjes of nagerechten bestellen. Aangezien McDonalds van oorsprong Amerikaans is, staan er een aantal typisch Amerikaanse snacks bij de nagerechten. Dit zijn een stuk appeltaart, een donut met kaneel en een muffin met chocolade.

De andere nagerechten van McDonalds zijn: een McFlurry (ijs met chocolade of iets anders), Sundae IJs met saus en nootjes, roomijs en een stuk verse ananas.

Menu’s

Voor de mensen die voor een goedkopere prijs een aantal gerechten willen hebben, heeft McDonalds speciale menu’s in het leven geroepen.

● Het Voordeelmenu. Dit menu bestaat uit een zelfgekozen burger/nuggets, medium maat frietjes of een Side Salad met een medium frisdrank of andere drank. Bij het Voordeelmenu Extra krijg je in plaats van mediummaat een grote portie.

● Caesar Salade Voordeelmenu. In dit menu zit de genoemde salade met een medium frisdrank. In plaats van frisdrank kan ook uit een aantal andere dranken gekozen worden.

Ontbijtgerechten

Sinds een aantal jaren biedt het restaurant ook een aantal ontbijtgerechten aan de gasten aan.

● Roombotercroissant met jam

● Het volledige ontbijtmenu: een soort muffin met onder andere kaas, ei en bacon met een croissant en een warme drank. De muffin is ook apart verkrijgbaar.

Ontbijten worden echter niet in ieder McDonaldsrestaurant geserveerd. Vooral de grotere filialen bieden ontbijt aan. Wanneer een restaurant ontbijt serveert, doet deze dit maar tot 11 uur ’s ochtends.

Drinken

Frisdranken

Natuurlijk mogen dranken niet ontbreken in een restaurant. McDonalds biedt onder andere frisdranken aan: sinas, Sprite, Lipton, Ice Tea en cola. De dranken zijn weer in de drie maten klein, medium en groot verkrijgbaar.

Andere dranken

Voor de mensen die niet van frisdranken houden heeft McDonalds ook smoothies, appelsap, jus d’orange, chocomel, Fristi, halfvolle melk, water en de warme dranken thee en koffie in verschillende variaties op de menukaart.

Speciale producten

Euroknallers

McDonalds heeft altijd een paar extra goedkope producten die te koop zijn voor 1 of 2 euro. Vrijwel altijd staat de normale hamburger  bij de Euroknallers, te koop voor 1 euro. De andere producten variëren geregeld en kunnen nu dus niet met zekerheid genoemd worden.

Happy Meal

Natuurlijk mag de Happy Meal niet vergeten worden. Wellicht is dit het meest bekende en geliefde product van de fastfoodketen. Want wie heeft als kind nou niet genoten van de leuke speeltjes die in de felgekleurde doos verstopt zaten? In een Happy Meal zit naast het speeltje een hamburger, cheeseburger of 4 kipnuggets met Franse frietjes een drankje en een gezond toetje.

Conclusie

De McDonalds heeft een zeer uitgebreid menu. Er kunnen veel verschillende soorten eten en drinken worden genuttigd. Voorbeelden zijn burgers, kipnuggets, smoothies en ijs. Maar er kan hier ook ontbeten en gezond gegeten worden in de vorm van salades.

Het logo van McDonalds wordt op deze pagina op geen enkele manier op een commerciële manier gebruikt en het is ook niet de bedoeling dit zo over te laten komen. Regels wat betreft Trademark worden dus niet overtreden.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Flickr, Alan Chan, Like_the_Grand_Canyon, Christiana Kennedy