Provencaalse lamskoteletten

Lamskoteletten of lamskarbonades worden vanaf de rub of vanaf de rib van het lam gesneden. De lamskoteletten of lamskarbonades hebben een dun vet randje die gaat krommen als ze niet een beetje worden ingesneden. Dit kan gewoon een aantal milimeters zijn met een dunschilmesje.

Benodigdheden (4 personen)

  • 8 malse lamskoteletten of lamskarbonades (1 dubbele lamskotelet of 2 enkele lamskoteletten per persoon)
  • tijm
  • rozemarijn
  • oregano
  • knoflook (1 tot 2 teentjes per persoon)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van de citroen
  • zout, peper

Bereidingstijd: 1,5 uur tot 4 uur (ligt eraan of de lamskoteletten op kamertemperatuur zijn en hoe lang je de lamskoteletten wil marineren).

Stap 1: Kotelet

Vraag de slager naar zijn beste lamskoteletten. Er zijn verschillende soorten, bijvoorbeeld lamscarré die zeer geschikt is om kort rosé te bakken. Een alternatief is een lamsrack. Een lamsrack bestaat uit enkele lamscarrés die thuis makkelijks zijn los te snijden in kleine koteletjes. Een iets duurdere variant zijn de lamszadelkoteletten. Afkomstig van een ander stuk van het lam en altijd zeer mals.

Stap 2: Kruiden

Pluk de blaadjes tijm, rozemarijn en oregano van de takjes. Snijd de kruiden fijn met een scherp mes. Snijd het zo fijn mogelijk zodat je niet grote stukken kruiden op de lamskoteletten krijgt. Snijd de knoflook fijn (of gebruik een knoflookpers). Als je niet zoveel van knoflook houdt, of bang bent dat het teveel gaat overheersen, gebruik dan een halve teentje per persoon. Voeg olijfolie en citroensap toe. Smeer de koteletten in met de marinade zodat alle kanten bedekt zijn met de kruiden. Dit kan gedaan worden door de lamskoteletten op te pakken en te 'mengen' in de marinade mix. Ook kan gewoon een lepel worden gebruikt die volzit met de marinade en die dan over de lamskoteletten wordt verspreid.

Stap 3: Marineren

Dit is het langstdurende stap van het hele gerecht. Leg het vlees op een schaal en dek af met keukenfolie. Minimaal 1 uur laten marineren in de ijskast. Langer mag ook. Hoe langer de lamskoteletten in de marinade zit, hoe intenser de smaak. De kunst van een goede marinade is de tijd nemen. De marinade moet de kans krijgen om in het vlees te trekken. Hoe langer de marinadetijd, hoe beter.

Stap 4: Bakken

Haal de koteletten voor het bakken uit de ijskast eerst 15 tot 30 minuten op kamertemperatuur komen. Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan. De pan goed heet laten worden. Doe de koteletten in de pan bak ze 5 tot 7 minuten aan elke kant (afhankelijk van de dikte). Voor de liefhebbers van rosé: maximaal 2 tot 3 minuten aan elke kant. Ook lekker: bakken in de grillpan of op de grillplaat. Ook hier geldt: grill eerst goed heet laten worden. Zet enkele koteletten eerst rechtop, met het vetrandje op de grillplaat. Laat dit 1 tot 2 minuten lekker knapperig en bruin worden. Doe dit op een niet al te hoog vuurstandje. Grill vervolgens de koteletten 1 a 2 minuten per kant zodat ze rosé van binnen zijn.

Leg vervolgens de koteletten op een bord en garneer ze met takjes tijm of rozemarijn. Lekker met gebakken aardappels of gekookte aardappels met knoflookboter.