Kip tagine met abrikozen

Kip tagine met abrikozen

Dit is een heerlijk zoet gerecht van een kippestoofpotje met abrikozen en amandelen. Het is een hoofdgerecht voor vier personen. De voorbereidingstijd is ongeveer 30 minuten, de bereidingstijd 60 minuten. Dit gerecht is heerlijk te combineren met rijst.

Tagine

Een tagine is een Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Vooral in Marokko is de tagine erg populair.

Een tagine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, en een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tagine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tagine op die van een braadpan.

De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn.

Gedroogde abrikozen

Abrikozen zijn zuidvruchten. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Azië. De vallende vruchten worden in kleden opgevangen. Daarna worden ze in lage open kratten gedaan en gedurende 24 uur opgeslagen in een afgesloten kamer. Daarna worden ze drie à vier dagen gedroogd in de zon, ze worden ontpit, waarna ze opnieuw drie à vier dagen worden gedroogd. Vervolgens worden ze in witte katoenen zakken gedaan, waar ongeveer 70 kg in zit. Een exporteur koopt ze op en behandelt de abrikozen opnieuw. Eerst worden ze gewassen in helder, schoon water, waarna ze gedroogd worden in een horizontale centrifuge. Dan worden ze in open kisten gedaan om verder te drogen. Vervolgens gaan ze op een lange lopende band die door een hete luchttunnel van zo'n 60 à 70 C, zodat ze goed gedroogd worden. Daarna worden ze machinaal gesorteerd op grootte. Vervolgens worden ze verpakt en vervoerd.

Koenjit of geelwortel

Kurkuma (Curcuma longa) is de plant waaruit het specerij kurkuma of koenjit gewonnen wordt. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India. De plant is verwant aan de plant waaruit Gember gewonnen wordt. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel. Van de plant of onderdelen daarvan wordt gezegd dat deze goed zijn in de bestrijding van Alzheimer.

Amandelen

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). De buitenkant van de 'pit' van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren. Amandelen bevatten ongeveer 90% onverzadigde vetzuren en veel vitamine E.

Ingrediënten

  • 600 gram kip in repen
  • 2 kopjes rijst
  • 2 uien gesnipperd
  • 100 gr boter
  • 4 tl koenjit (geelwortel)
  • 4 tl zwarte peperkorrels
  • 2 kaneelstokjes
  • 500 gr gedroogde abrikozen
  • 8 el honing
  • 8 tl gemalen kaneel
  • 200 gr amandelen
  • olijfolie
  • 2 bouillonblokjes
  • zout en peper

Voorbereiding

Snijdt de kip in repen, snipper de twee uien, wel de abrikozen een half uur in water of appelsap (geeft meer smaak). Rooster de amandelen in de olijfolie.

Bereidingswijze

Laat de boter smelten in de koekenpan. Fruit als eerste de uien, voeg daarna de kip toe en bak deze rondom bruin op hoog vuur. Voeg de peper(korrels), zout, geelwortel en kaneelstokjes toe. Zet het vuur laag en voeg het bouillonblokje en zoveel water toe dat de kip net onder staat. Laat kip kwartiertje pruttelen op laag vuur. Voeg de abrikozen erbij en laat nog kwartiertje pruttelen. Voeg vervolgens honing en kaneelpoeder toe. Laat het geheel nog een half uurtje doorpruttelen.

Zet water op voor de rijst en voeg een bouillonblokje toe aan het water. Zodra het water kookt, kan de rijst worden bereid als op de verpakking staat aangegeven.

Garnering

De amandelen dienen te worden opgediend als garnering voor de saus die is ontstaan

Materialen

De volgende materialen worden gebruikt:

Tagine/braadpan Kookpan of rijstkoker

Eet smakelijk!