Tiramisu met speculaas

Tiramisu

Tiramisu is een bekend italiaans dessert. De typische smaak komt voort uit de mascarpone, koffie en alcohol. Letterlijk betekent tiramisu 'trek me op', hier wordt mee bedoeld maak me bij of vrolijk. Er zijn verschillende verhalen over hoe en waar het tiramisu recept is ontstaan. De geschiedenis heb je echter niet nodig voor een goede tiramisu, wel een goed recept. Er zijn vele variaties mogelijk, hier volgt er een heel lekkere met speculaas. Je zal zien dat tiramisu maken zo moeilijk niet is.

Ingedriënten

  • 500 gram mascarpone, dit is een italiaanse dikke smerige roomkaas die je gewoon in de supermarkt vindt. Als je geen kaas liefhebber bent moet je je niet laten afschrikken. De mascarpone heeft heeft eerder een romige smaak dan een kaassmaak. Je kan het bijna met slagroom vergelijken.
  • 4 eierdooiers
  • 2 eiwitten
  • 1.25 dl koffie, men raadt sterke koffie of espresso aan, het kan ook met een gewone senseo.
  • 1 dl Amaretto, andere dranken zoals Bailey's of tia maria kun je ook eens uitproberen. Vooral met Bailey's krijg je een lekkere combinatie met de speculaas.
  • 400 gram speculaas
  • 150 gram bloemsuiker, veel recepten gebruiken poedersuiker maar dit is handiger.
  • 1 pakje vanillesuiker, hiermee krijg je een mooie vanillesmaak in je beslag.

Bereiding

Beslag maken: Meng in een kom de eierdooiers, bloemsuiker en bailey's. Gebruik hiervoor een elektrische klopper. Voeg een beetje vanillesuiker toe naar eigen smaak. Klop het mengsel tot een luchtige massa. Het beslag dat je nu gemaakt hebt noemen we zabaglione. Voeg dan de mascarpone toe en mix alles tot één geheel. Klop in een aparte kom het eiwit stijf. Je kan een kleine test uitvoeren om te weten of je eiwit stijf genoeg is. Als je je kom ondersteboven draait moet het eiwit blijven zitten. Meng daarna met een houten lepel het eiwit zachtjes door het beslag. Je moet voorkomen dat de lucht uit het eiwit ontsnapt, anders krijg je geen mooi luchtig beslag.

Verder met speculaas

We gaan verder met het schikken van de speculaas. Hier worden in een klassiek recept lange vingers gebruikt. Deze variant is toch iets specialer. Dompel de speculaas koekjes onder in de koffie. Ze moeten nog een klein beetje krokant zijn. Schik ze dan op de bodem van je kom. Over de koekjes smeer je dan een laag van je mascarponebeslag. Zo ga je verder en maak je enkele lagen op mekaar, net zoals bij een lasagne. Je kan dit ook in kleine potjes doen voor individuele porties.

Afwerken

De bovenste laag beslag werk je normaal gezien af met cacaopoeder of chocoladekrullen. In dit recept verkruimelen we een speculaas koekje en gebruiken de kruimels als topping. Je doet dit het best in een vijzel. Het is ook lekker om een beetje cacaopoeder met speculaas te combineren. Je topping kan je zo creatief maken als je zelf wil.

Nu moet de afgewerkte tiramisu minstens vier uur laten stijven in de koelkast. Ik hou zelf van redelijk vaste tiramisu dus laat hem wat langer zitten. Soms laat ik hem zelfs enkele uren in het vriesvak staan zodat hij nog wat stijver wordt. Wie een ijsroommachine heeft kan de tiramisu ook mengen onder vanille ijs en je kan een heerlijk tiramisu ijsje met chocoladesaus serveren.

Eet Smakelijk!

Vond je dit een lekker recept? Kijk dan eens verder in  met maar liefst 29 verschillende tiramisu recepten, stuk voor stuk even lekker en mooi geillustreerd!