Feestelijke desserten die snel klaar zijn

Kerstfeest, nieuwjaarsparty, verjaardagsfeest, bezoek van familie of vrienden, eenvoudige recepten die je op voorhand kan klaarmaken komen altijd van pas. De drie onderstaande recepten voor desserts zijn niet moeilijk en niet duur en ze kunnen perfect kant en klaar weggezet worden tot het moment dat je ze nodig hebt. De drie nagerechten zijn heerlijk elk apart en als je ze alle drie klaarmaakt kan je je gasten een dessertbuffet voorschotelen waar ze vingers en duimen bij aflikken.

Geel nagerechtje

Dit dessertje zal wel een echte naam hebben, maar wij noemen het bij gebrek aan beter altijd gewoon geel nagerecht.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 4 eidooiers
  • 250 ml slagroom
  • 125 g poedersuiker
  • 1/2 glas Grand Marnier (sinaasappellikeur)

Hoe maak je het?

Klop de eidooiers en de suiker stevig op tot een dik, wit mengsel.

Klop de slagroom tot hij bijna volledig opgeklopt is.

Roer de Grand Marnier door de slagroom.

Schep de beide mengsels door elkaar, niet meer kloppen, alleen luchtig scheppen.

Doe het mengel in glaasjes en zet ze in de diepvries tot 5 minuten voor het opdienen.

Tips

Bewaar de eiwitten voor het volgende dessert.

Laat de Grand Marnier weg voor een dessert-versie voor kinderen. Gebruik dan eventueel een beetje amandel- of vanille-essence.

Schep het mengsel in een trechter en hou met je vinger het gaatje dicht. Je kan nu heel gemakkelijk de glaasjes vullen zonder te knoeien.

Gebruik champagneglaasjes, die zien er heel mooi uit als ze bevroren zijn.

Chocolademousse die altijd lukt

Veel recepten voor chocolademousse leveren een mousse op die heel beperkt te bewaren is. De mousse heeft dan de neiging om uit te zakken en er komt een waterig laagje onderin het glas. Met dit recept maak je een chocolademousse die er na vijf dagen in de koelkast nog steeds even stevig en smakelijk uitziet. Het zal je alleen niet lukken om dit heerlijke dessert zo lang te bewaren zonder ervan te proeven!

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 2 volledige eieren
  • 4 eiwitten
  • 250 ml slagroom
  • 1 tablet fondantchocolade
  • 60 g kristalsuiker
  • snufje zout

Hoe maak je het?

Klop de slagroom lobbig. Klop de ganse eieren met de helft van de suiker schuimig. Klop de eiwitten met de rest van de suiker en het snufje zout tot een stevige sneeuw die niet meer uit de kom valt als je de kom ondersteboven houdt.

Breek de chocolade in kleine blokjes en laat hem net smelten in de microgolf. Blijf erbij! Niet laten carameliseren.

Meng de chocolade met het eigeel-suiker mengsel. Werk zo vlug mogelijk en roer vanaf nu nog maar in één richting.

Schep de slagroom en het eiwit onder het chocolade-mengsel.

Verdeel over glaasjes en zet in de koelkast tot de volgende dag.

Tips

Wie weinig kookervaring heeft (of weinig zelfvertrouwen) kan de chocolade au bain Marie laten smelten, dan zal hij zeker niet te heet worden. Hoe stijver de slagroom opgeklopt is, hoe steviger de chocolademousse.

Dek de glaasjes af met een stukje huishoudfolie als ze een uurtje in de koelkast hebben gestaan. Doe dat niet eerder, ander krijg je misschien condens aan de binnenkant van de folie door de warmte van de chocolade. Je kan dit dessert, net als het vorige ook over kleine borrelglaasjes verdelen. De gasten kunnen dan van elk dessertje proeven zonder teveel te eten.

Sinaasappels in siroop

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 4 sinaasappels
  • twee eetlepels kristalsuiker
  • een beetje maiszetmeel

Hoe maak je het?

Schil drie sinaasappels heel dik zodat je het buitenste vliesje mee wegneemt. Schil boven een kom, dan kan je het sap opvangen. Rasp de schil van de vierde sinaasappel boven de kom. Pers de sinaasappel daarna uit en doe het sap ook in de kom. Snij de geschilde sinaasappels in hel dunne schijfjes en leg die dakpansgewijs op een groot, plat bord of een schaal. Voeg de suiker toe aan het sap met de sinaasappelrasp en laat het mengsel even doorkoken. Bind het sap tot een lopende saus met een klein beetje maiszetmeel. Giet het sap over de sinaasappelschijfjes en laat afkoelen tot gebruik.

Tips

Gebruik een hele fijne rasp voor de sinaasappelschil, anders blijven de stukjes te hard. Als je vindt dat je te weinig saus hebt pers dan nog een sinaasappel uit of gebruik wat sinaasappelsap uit een pak. Dit dessert is heel mooi met wat blaadjes munt erover.

Smakelijk!