Wat zijn Tapas

Inleiding

Een 'tapa' is de aanduiding voor een Spaans aperitiefhapje. Traditioneel is een tapa een eetlustopwekkend hapje dat in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje (bier, wijn, sherry) wordt genuttigd. Soms worden in Spaanse cafés (met name in Barcelona, Andalusië en in het binnenland) bij het bestelde drankje automatisch één of meerdere tapas gratis weggeven.

Wat zijn Tapas?

De Tapa vindt zijn oorsprong in Spanje. Sommigen denken dat de Tapa is ontstaan door toedoen van de Spaanse koning Alfonso de 10e. Omdat hij ziek was nam hij kleine hapjes van zijn voedsel in combinatie met wat wijn. Eenmaal hersteld van zijn ziekte gaf de koning opdracht om voortaan geen wijn meer te serveren zonder dat daar een hapje (Tapa) bij werd geserveerd. Toen de Bottillerias (bottleshops) en Tavernas (tavernes) in heel Spanje opkwamen bleek de wijze van de koning effectief. Om deze reden werden in de Bottillerias en Tavernas de geserveerde glazen wijn afgedekt met een plakje gerookte ham of een plakje kaas. Dit had twee doelen. Ten eerste werd hiermee voorkomen dat insecten of andere kleinigheden in de wijn terechtkwamen en ten tweede werd er bij de drank iets gegeten waardoor de alcohol beter door het lichaam werd verwerkt.

Het eten van Tapas kent ook een sociale functie. Veelal wordt er in Tapas bars en restaurants onder het genot van een groot assortiment van lekkere kleine hapjes even bijgepraat met mensen uit de buurt, vaak geserveerd met een glas bier, wijn of sherry. Vaak zijn de tapas streekgebonden en kent iedere streek zijn eigen specialisaties.

De Spanjaarden waarderen de Tapas voornamelijk om hun versheid en diversiteit, en het vervaardigen van een zeer smakelijk hapje uit relatief eenvoudige ingredienten is er tot kunst verheven. Zoals wij in Nederland bij de snelle trek bijvoorbeeld een stukje kaas op wat bitterballen of vlammetjes serveren, zo wordt in Spanje bijvoorbeeld calamares, chorizo, pinchos en gevulde champignons gegeten.

Hoewel de tapa oorspronkelijk een tussendoortje was, worden ze in Spanje ook wel geconsumeerd als maaltijd. Ook buiten Spanje worden tapas in tapasbars als avondmaaltijd aangeboden, al lijken de 'Amerikaanse', 'Nederlandse' of 'Duitse' versies van tapas niet altijd op wat men in Spanje tapas noemt.

Tips

Links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden