Hors d'oeuvres - kreeftcocktail, oesters en kaviaar

Kreeftcocktail of lobstercocktail

Leg in wijde likeurglazen een flinke eetlepel stukjes vers gekookte, zeer koude kreeft of kreeft uit blik. Strooi hierop wat zout en peper. Maak een mengsel van gelijke delen cognac, room en tomatenketchup en breng het op smaak met wat citroensap. Giet het op de stukjes kreeft en strooi er, even voor het opdienen, wat zeer fijn gehakte peterselie over of leg in het midden een 'strikje' van citroenschijf en strooi rondom de peterselie. Dien de cocktail, het liefst in ijs gekoeld, op. 

Oesters

Bestel bij de viswinkel schoongemaakte oesters of maak de schelpen met behulp van een oestermesje of stomp mesje zelf open en snijd de sluitspier door. Leg de oesters in de schaalhelft, die het diepst is en leg ze op een grote, met ijs bedekte schotel. Men kan ook, voor elke persoon afzonderlijk, 4 à 6 in ijs gekoelde oesters op bordjes leggen en in het midden of langs de kanten enkele partjes of schijfjes citroen deponeren. Citroenpartjes, geroosterd brood en boterballetjes worden steeds bij dit gerecht opgediend.

Kaviaar

Wijze van opdienen:

  1. Vul een kristallen schaal met ijs en hol in het midden het ijs wat uit. Leg in deze opening de kaviaar. Garneer de kaviaar rondom met frisse takjes krulpeterselie en geef er afzonderlijk partjes citroen, peper en zout, geroosterd brood en boterballetjes bij.
  1. Als kaviaarbroodjes - snijd van een rond casinobrood de korstjes af, rooster ze tot ze door en door droog, maar toch nog licht van kleur zijn en leg er de kaviaar op. Garneer de buitenste rand met hele kleine 'nopjes' van tot rom geroerde en met zeer fijn gehakte peterselie vermengde boter.Druppel desgewenst over de kaviaar wat citroensap, hoewel velen de voorkeur zullen geven aan het onvervalste product.