Recept voor Baklava en Turkse koffie

 Baklava

Baklava is een lekkernij van Turkse oorsprong die daarnaast populair is op de gehele Balkan en in het Midden-Oosten. Vaak wordt verondersteld dat Baklava een Grieks nagerecht is, omdat Baklava in Griekse restaurants meestal op de menukaart staat, maar niets is minder waar. Baklava komt oorspronkelijk uit het Zuidoosten van Turkije. Hieronder kun je het traditionele recept voor Baklava vinden.

Waar bestaat Baklava uit?

Voordat je Baklava gaat maken, is het misschien handig om te weten wat er in Baklavazit, i.v.m. eventuele allergieën en dergelijke. Let er wel op dat Baklava zéér zoet is, en er meestal maar een klein stukje van gegeten kan worden omdat deze lekkernij wel erg machtig (maar ook erg lekker!) is. Baklava bestaat meestal uit de volgende ingrediënten:

 • Laagjes filodeeg
 • Nootjes. Het hangt sterk van de streek af welke noten er voor de Baklava worden gebruikt, maar meestal zijn dit pistache of walnoten. Je kunt ook meerdere soorten noten met elkaar mengen.
 • Zoete siroop die uit honing en suiker bestaat

Recept Baklava

Ingrediënten Baklava

 • 500 gram noten (pistache noten, walnoten of andere soorten nootjes)
 • 50 gram suiker
 • 12 ontdooide vellen filodeeg
 • 100 gram gesmolten boter

Ingrediënten stroop

 • 250 gram honing
 • 100 gram eetlepels suiker (voor de stroop)
 • Eventueel wat citroensap

Bereiding Baklava en stroop

 1. Verwarm de oven eerst voor op 200 graden Celsius.
 2. Vet de bakvorm (20x30 cm) in.
 3. Hak de nootjes fijn.
 4. Meng suiker en noten met elkaar.
 5. Leg nu in de bakvorm 3 vellen filodeeg op elkaar en bestrijk ieder vel apart met wat gesmolten boter.
 6. Strooi nu ongeveer 1/3 deel van je notenmengsel over de blaadjes heen.
 7. Herhaal deze handeling nog twee keer, zodat de nootjes op zijn.
 8. Eindig dan met 3 lagen van het filodeeg.
 9. Snijd het bovenste velletje ruitvormig in van ongeveer 4x4 cm (de echte Baklava vorm!) en bestrijk dit met wat van de gesmolten boter.
 10. Bak de Baklava in ongeveer 1 uur in de oven totdat de blaadjes goudbruin zijn geworden.
 11. Terwijl de Baklava aan het bakken is, bereid je de stroop. Dit doe je door de honing en de suiker (en eventueel wat citroensap) op middelhoog vuurtje te roeren tot het een gladde stroop is geworden. Breng dit vervolgens aan de kook op hoog vuur en laat het enkele minuten pruttelen.
 12. Schenk de stroop over de nog warme Baklava en laat dit afkoelen.

Variëren met Baklava?

Lees ook het recept voor Appel Baklava en Chocolade Baklava !

Waarmee wordt Baklava doorgaans geserveerd?

Baklava wordt vaak na het avondeten geserveerd met iets om de zoete smaak ietwat te neutraliseren. Gedacht kan worden aan een sterke, Turkse koffie of een bolletje ijs (niet te zoet).

Recept Turkse koffie

Turkse koffie, de enige echte nationale drank van Turkije, smaakt heel sterk maar ook zoet tegelijk. Het is ideaal om de zoete smaak van Baklava te neutraliseren en daarnaast erg gemakkelijk en snel zelf te maken. Hieronder staat beschreven hoe Turkse koffie traditioneel wordt bereid.

Ingrediënten Turkse koffie

 • 1½ kopje water
 • 6 theelepels suiker
 • 4 eetlepels gemalen koffie

Bereiding Turkse koffie

Doe de suiker en het water in een pannetje en laat dit koken. Wanneer het kookt, voeg je de koffie hier aan toe. Laat die drie keer doorkoken. Daarna haal je het pannetje van het vuur af en voeg je hier enkele druppeltjes koud water aan toe. Met een lepeltje schep je het schuim dat helemaal boven aan ligt in (kleine) koffiekopjes. Hierna vul je de koffiekopjes langzaam met de rest van het koffiemengsel bij.