Wat zijn macarons

Wat is een macaron?

Verschillende macarons
Een macaron is een luchtige en kleurrijke Franse lekkernij. De macaron is een specialiteit in verschillende Franse steden en regio’s. Macarons worden gemaakt van gemalen amandelen, poedersuiker, suiker en eiwit. Tussen twee macarons zit een vulling van ganache, dit is een soort crème. Ook kan er een vulling inzitten van jam. Macarons zijn er in heel veel verschillende smaken met bijbehorende kleuren. De smaken varieren van traditionele smaken als kersen en chocolade tot de meer speciale smaken als jasmijn of wasabi.

Ladurée

De macarons van Ladurée

In Parijs werd de macaron geïntroduceerd door patisserie Ladurée. De bekende patisserie werd in 1862 opgericht door Louis-Ernest Ladurée. Het eerste filiaal werd opgericht aan 16 Rue Royale te Parijs. Ladurée werd pas echt bekend toen de kleinzoon van Louis-Ernest Ladurée, Pierre Desfontaines, de macaron introduceerde in 1930. Hij kwam met het idee om twee helften van meringue tegen een vulling van ganache te plaatsen. De Franse macaron was geboren. In 1997 kwam er een vestiging van Ladurée aan de Champs-Elysées, dit is vandaag de dag het grootste en misschien wel het bekendste filiaal. Het is er dan ook altijd erg druk. Parijzenaren en toeristen staan hier graag voor de bekende macarons in de rij. Ladurée heeft intussen diverse filialen in de Franse hoofdstad, maar ook op het Parijse vliegveld is een Ladurée gevestigd. Niet alleen maakte de beroemde patisserie naam in Parijs, ook buiten Parijs is Ladurée een begrip. Van Londen en Génève tot Monacoen Tokyo; in al deze vestigingen is het drommen voor de macarons. De macarons van Ladurée kregen nog meer populariteit doordat de koekjes voorkwamen in de film Marie Antoinette en in de serie Gossip Girl. Ook ging Ladurée een samenwerking aan met de ontwerpers Christian Louboutin (van de bekende pump met rode zool) en Marni. Louboutin ontwierp dan ook rood-zwarte macarons. Marni ontwierp gouden exemplaren van het beroemde koekje.

Luxe

Macarons zijn erg arbeidsintensief en moeilijk om te maken. De prijs van macarons is daarom aan de hoge kant, je betaald al snel 2 euro voor één macaron. Macarons worden dan ook echte als een luxe gezien. De winkeliers weten hier goed op in te spelen door steeds weer met nieuwe, nog apartere en luxere smaken te komen. Ook zijn de winkels altijd luxe ingericht, de macarons worden altijd mooi en origineel gepresenteerd, denk aan een pyramide van macarons. Tot slot is de verpakking van de macarons altijd heel mooi in een luxe doosje of zakje.

Waar koop je macarons?

In Nederland kan je macarons kopen bij de betere patisserieën. Ook heeft de V&D ze sinds kort opgenomen in haar assortiment. Maar als je toch de echte Franse macarons wilt proberen, maar een tripje naar Parijs er voorlopig niet inzit is, is het ook mogelijk om deze online te bestellen. De macarons van de bekende Parijse winkel Pierre Hermé zijn namelijk ook online te verkrijgen en leverbaar in heel Europa.

Binnen een uurtje kan je ook zelf je eigengemaakte macarons op tafel hebben staan. Maar dit niet heel makkelijk, het vereist veel precisie en geduld.