Wat is een typisch Engels ontbijt

Inleiding

Elk land heeft zo zijn eigen gewoontes wat betreft het ontbijt. Kiezen de Nederlanders het liefst voor een bammetje kaas en de Fransen voor een baguette zo kiezen de Engelsen het liefst voor een Typical English Breakfast. Maar wat houdt het traditionele Engelse ontbijt precies in? En hoe kan je het zelf maken?

Traditioneel Engels ontbijt

Engelsen nemen graag de tijd om uitgebreid te ontbijten. Een traditioneel Engels ontbijt is dan ook erg uitgebreid met veel verschillende ingrediënten. Het ontbijt wordt warm gegeten.

Een typisch Engels ontbijt

Ingrediënten

Het Engelse ontbijt bestaat uit verschillende ingrediënten die in samenstelling kunnen variëren. De basis van het ontbijt is een beboterde warme toast met een ei, dit kan een roerei, een gepocheerd ei, een spiegelei of een gekookt eitje zijn. Bij de toast en het ei worden nog andere dingen geserveerd als uitgebakken spek, witte bonen in tomatensaus, worstjes, champignons en gebakken tomaat. Ook aardappelpuree kan deel uitmaken van het ontbijt, net als bloedworst. Vaak wordt bij het ontbijt thee gedronken (met melk!).

Full English

Als het ontbijt alle ingrediënten bevat wordt het ook wel een Full English of een Full Monty genoemd. Dit uitgebreide ontbijt wordt niet iedere dag gegeten, maar voornamelijk in het weekend. Doordeweeks eten de Engelsen als ontbijt minder uitgebreid en een stuk lichter. Denk hierbij aan een bakje fruit of yoghurt, cornflakes met melk of toast met jam of marmalade.

Veel restaurants, hotels en bed&breakfasts serveren een 'Full English' elke ochtend als een traditioneel Engels gerecht. Echter vaak worden in restaurants en hotelketens ook een continentaal ontbijt aangeboden. Dit is een ontbijt dat bestaat uit toast met jam, fruit, koffie of sinaasappelsap.

Voedingswaarde

De oorsprong van het Engels ontbijt gaat terug tot de Industriële Revolutie. Mijnwerkers aten dit overvloedige ontbijt met veel vettten en calorieën om energie te krijgen. Tegen de middag was het ontbijt al opgebrand. Het ontbijt is door de jaren heen blijven bestaan, terwijl het harde werken is verdwenen.

Alhoewel een stevig ontbijt goed is om de dag mee te beginnen, moet het ook voldoende voedsingwaarde hebben en niet te veel vet en calorien. Het Engelse ontbijt bevat veel vetten en calorieën, wat kan bijdragen aan overgewicht en een hoog cholesterolgehalte. Ook bevat het ontbijt veel verwerkt vlees, wat het risico op darmkanker kan verhogen.

Het wordt dus niet aangeraden dagelijks een Engels ontbijt te eten, maar af en toe voor in het weekend kan geen kwaad. Natuurlijk kan je het ontbijt ook zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Als je bijvoorbeeld de worstjes vervangt door wat meer tomaten is het ontbijt al een stuk gezonder.

Recept

Ingrediënten: 2 plakjes bacon, 2 worstjes, 2 eieren, 4 tomaten, 2 grote champignons, 2 boterhammen, 1 blikje witte bonen in tomatensaus, peper, zout, olie (een persoon)

Rooster allereerst het brood. Verwarm vervolgens de witte bonen in tomatensaus. Bak daarna de worstjes tot ze bruin zijn, haal ze uit de pan en bak vervolgens de bacon totdat deze knapperig is. Bak de champignons en de tomaten even mee. Bak als laatste de spiegeleieren. Leg alles naast elkaar op een bord en serveer direct.