Wat is de Istrische truffel

Truffels uit Istrië

De Kroatische provincie Istrië is een populaire vakantiebestemming bij o.a. Nederlanders. Met name veel Nederlande jongeren zijn in de zomer vaak in Istrië te vinden, vanwege de mooie stranden en de vele leuke clubs waar vaak internationale dj's te vinden zijn. Istrië is een fantastische vakantiebestemming voor jong en oud. Maar wist je dat Istrië ook op culinair gebied heel wat te bieden heeft? Ontdek de Istrische truffel, ofwel het goud van Istrië.

Het Istrische goud

In Istrië komen de truffels alleen voor in de grijze leemboden in het binnenland. Daar begint in september de grote truffeljacht, waar duizenden mensen aan deelnemen. De meest gewaardeere witte Tuber Magnatum Pico heeft de grootte van een appel en wordt in Istrië vanaf halverwege september tot en met januari gevonden. Zwarte truffels zijn er ook in de zomer te vinden. De zwammen liggen n iet voor het oprapen, maar verstopt onder de grond, meestal tussen de wortels van eiken, waarmee truffels in symbiose leven. Speciaal getraine speurhonden en soms zelfs varkens worden hiervoor ingezet.

Truffelfeesten in Istrië

Vooral in de herfst worden er veel truffelfeesten en -markten georganiseerd in Istrië. In september zijn er bijvoorbeeld in Buzet de truffeldagen. traditioneel wordt er dan truffelomelet, waar tien kilo truffels en, afhankelijk van het jaar, tweeduizend en nog wat eieren in gaan. In Livade is er in oktober een truffelfeest en -markt. compleet met demonstraties truffel zoeken, lessen in het bereiden van truffelgerechten, een veiling en andere activiteiten rondom het thema ‘truffel’.

Kroatische wijn

Een andere delicatesse die niet mag

worden overgeslagen is de Kroatische wijn, en de regio Istrië biedt de liefhebber voldoende keus! Her en der in het binnenland van het schiereiland Istrië zie je houten, met de handbeschilderde bordjes ‘Vino’. Bij de VVV’s is de kaart ‘Naar de wijnroutes van Istrië’ beschikbaar. Deze Engelstalige kaart geeft aan waar wijngaarden en wijnboeren in Istrië te vinden zijn en hoe je er komt. Er zijn vele tientallen bedrijven, waarvan het merendeel overigens in het noorden van het schiereiland gelegen is.

Restaurants in Istrië

Bij de toeristenbureaus in Istrië zijn adressen te vinden van goede restaurants waar truffels geserveerd worden. Het restaurand 'Barbacan' is een echte aanrader en wordt bovendien geleid door de Nederlandse kok Ronald Geul.

Weetjes over truffels

  • De truffel (tartuf in het Kroatisch) is een zwam die er uitziet als een verschrompelde aardappel, die zich onder de grond ontwikkelt en die volgens velen een lekkernij is.
  • De oude Grieken en Romeinen vonden truffels al een delicatesse. Sommige beweren dat truffels een afrodisium zijn en in de Middeleeuwen werden ze als duivels beschouwd.
  • Tegenwoordig vormen de knolvormige zwammen een prijzig, exclusief gastronomisch product. Er bestaan zwarte truffels met een bobbelige schil, en ve (veel duurdere) witte met een gladde schil.
  • De grootste truffel ter wereld werd volgens het Guiness Book of Records in 1999 in de buurt van Buje gevonden (Istrië). Het was een witte truffel met een gewicht van 1,31 kilo.
  • Truffels worden op verschillende manieren gegeten: met eieren, verschillende soorten pasta en vlees.