Zelf marsepein maken

Inleiding

Mijn idee om dit artikel te schrijven, is voortgekomen uit het feit, dat je buiten sinterklaas bijna nergens marsepein kunt kopen. Met een beetje improviseren en uitproberen, heb ik vervolgens zelf marsepein gemaakt, wat ook nog eens ontzettend simpel te maken, en lekker is. Persoonlijk ben ik niet van een grammetje meer of minder, en soms eens wat nieuws uitproberen, maar hieronder mijn basisrecept.

Het recept

Ingrediënten

  • 150 gram amandelschaafsel of gepelde amandelen
  • 200 gram poedersuiker (bij tekort aan poedersuiker is een klein beetje aanvullen met witte basterdsuiker ook geen probleem!)
  • Het eiwit van 1 ei
  • 1 à 2 druppels amandelaroma (is niet noodzakelijk)
  • 1 eetlepel water

Garnering

  • Kleurstoffen. (Zelf heb ik dit bij de bakker gehaald, maar aangezien ik weet dat ze dit niet in iedere bakkerij meegeven, is het ook een mogelijkheid ernaar te vragen in een willekeurige supermarkt.)

Bereiding van de marsepein

1) Maak met een staafmixer, of eventueel met iets anders om het te vermalen, de gepelde amandelen of het amandelschaafsel, zo klein mogelijk.

2) Doe de 200 gram poedersuiker, 150 gram amandelschaafsel, het eiwit van 1 ei, de druppels amandelaroma en één eetlepel water bij elkaar (en eventueel een druppeltje kleurstof), en meng het door elkaar tot het een glad geheel is geworden.

3) Het is het beste om de marsepein vervolgens 1 dag in folie in de koelkast te laten liggen, en er de volgende dag pas mee aan de slag te gaan. Als u echt niet kunt wachten, of geen tijd hebt, is het ook zonder dagje rust prima te doen..!

4) Maak de mooiste figuurtjes van uw zelfgemaakte marsepein.

5) Smullen maar!

Tips

  • Een taart bekleden met marsepein: Dit houdt in dat je je marsepein (ca. 250 gram) met een deegroller netjes plat en rond rolt. Vervolgens legt u deze plak voorzichtig over de taart heen, en bekleed u ook de zijkanten. Het overtollige marsepein kunt u met een mesje wegsnijden aan de zijkant! Een taart bekleed met marsepein ziet er erg chique uit als de taart bestemd is voor een verjaardag, of andere feestelijke gelegenheid. Het is ook erg geschikt wanneer uw taart barsten vertoont aan de bovenkant. (Deze ervaring heb ik meerdere malen gehad met chocolade-taart.) De weggesneden marsepein kunt u eventueel nog gebruiken voor versiering, maar daarvoor kunt u van tevoren natuurlijk ook al marsepein reserveren.
  • Als u vormpjes uit gaan snijden, zorg dan dat er een klein beetje bloem onder de marsepein ligt! Anders is het mogelijk dat u de marsepein uit elkaar trekt wanneer u het van de folie probeert af te halen. Dit is tevens ook een handige tip voor de deegroller, zodat de marsepein er niet aan blijft kleven.
  • Als u marsepeinen figuurtjes ergens op vast wil maken, kunt u dit het beste doen met een druppeltje water. De marsepein blijft dan over het algemeen al goed plakken. Het kan eventueel ook met chocola, maar dit kan riskant zijn vanwege eventuele vlekken!
  • Kleurstof is hier te vinden in de banketbakkerij, maar ik weet niet of ze het overal hebben. Mocht u het proberen, vergeet dan niet zelf een potje mee te nemen om het in te doen!

Het maken van marsepein is tevens ook erg leuk voor tijdens een kinderfeestje, aangezien het mogelijk is de marsepein in veel verschillende kleuren te maken. Heel veel bakplezier, ik hoop dat het u net zo goed bevalt!