De vele voordelen van honing

Honing wordt vaak aangeduid als "de nectar van de goden". Met zijn vele en gevarieerde geneeskrachtige eigenschappen is dit een zeer passende term. Honing heeft een lange weg afgelegd sinds het eerste gebruik als medisch hulpmiddel duizenden jaren geleden. Tegenwoordig is het een van de weinige natuurlijke middelen waar zowel artsen en alternatieve artsen het over eens zijn. Honing heeft veel genezende gaven.

Keelpijn

Studies hebben aangetoond dat honing een effectiever is dan het gebruik van medicijnen die over de toonbank verkrijgbaar zijn, wanneer het aankomt op het hebben van een zere keel. Honing is een effectief middel tegen de bacterie Streptococcus pyogenes, wat de oorzaak is van keelpijn. Daarnaast zorgt honing voor een beschermend laagje over de keel. Om de honing te gebruiken dien je een volle lepel honing toe te voegen aan warm water.

Maagzweer

Honing blijkt de groei van Helicobacter pylori tegen te gaan. Helicobacter pylori levert een bijdrage aan de meeste voorkomende maagzweren. Honing stopt dit niet alleen maar in tegenstelling tot antibiotica valt het niet de goede bacteria aan.

Constipatie

Honing in combinatie met citroen sap, melk of yoghurt kan een natuurlijke laxerende werking hebben. Honing helpt met het dragen van vocht via de spijsvertering en stimuleert de groei van de probiotische bacteriën Acidophillus en Bifidus. Dit bevordert een gezonde spijsvertering, wat leidt tot een regelmatige stoelgang.

Energie

Honing is een gezonde bron van energie. Als je moet herstellen van een sportieve activiteit zal honing een veel gezondere alternatief zijn voor dranken die gevuld zijn met kunstmatige kleurstoffen.

Huidaandoening en wondverzorging

Honing is succesvol gebleken in de behandeling van sommige infecties van de huid dat de conventionele antibiotica niet kan behandelen. Bijvoorbeeld bij diabetes patiënten die lijden aan diabetische ulcera kan amputatie vermeden worden omdat honing erin geslaagd om de infectie te behandelen. Zo is honing ook effectief gebleken bij Necrotiserende fasciitis oftewel vleesetende bacterie. De behandeling met honing is effectiever gebleken dan de behandeling met antibiotica.

De dikke kleverige aard van de honing zorgt voor een goede afgesloten omgeving die een wond beschermt en verkleint de kans op een verspreiding van de infectie naar andere delen van het lichaam. De barrière betekent ook dat de wond is beschermd tegen pijn en scheuren, omdat het verband kleeft niet aan de wond.

Honing zorgt voor een vochtig helende omgeving die bevorderlijk is voor de genezing, omdat weefsel groei vertraagt wordt wanneer een wond droog is. Honing heeft ook het vermogen om littekens te verminderen en dat maakt het een effectieve behandeling van brandwonden en acne. De vocht rijke eigenschappen van de honing maken het ook een krachtig ingrediënt in de behandeling van droge en gebarsten huid.

Algemene welzijn

Honing bevat dezelfde hoeveelheid anti-oxidanten als spinazie en de vele vruchten. Honing bevat doorgaans de anti-oxidanten-chrysin, pinobanksin, pinocembrin, catalase en vitamine C. Anti-oxidanten die het lichaam beschermen tegen schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen. Het consumeren van een hoge mate van anti-oxidant rijke voedingsmiddelen kan kanker voorkomen. De antioxidanten in honing kunnen ook de schade aan de dikke darm van ulcerosa verminderen.

Honing is een geweldig product om regelmatig te consumeren omdat het helpt het lichaam mineralen op te nemen uit andere voedselbronnen. Bijvoorbeeld helpt honing bij het absorberen van calcium. Een adequate absorptie van calcium is essentieel voor het voorkomen van osteoporose.

Wil je meer weten over de voordelen van vitamines? Kijk dan eens op Vitamine ABC


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden