Hoe maak je appel crumble

Crumble

Een crumble is een typisch Engels dessert. Een fruitcrumble kan gemaakt worden met verschillende soorten fruit en wordt warm geserveerd. In dit recept gebruiken we appel, omwille van de goede combinatie met kaneel. Die zorgt ervoor dat je hele huis een heerlijke appel-kaneel geur krijgt van zodra je de oven opent. Een crumble ziet er mooi uit maar is absoluut niet moeilijk om te maken. De basis van het gerecht bestaat uit fruit waarop een topping van gekruimelde koek ligt, deze noemt men de crumble.

Ontstaan

Het crumble recept is afkomstig uit Engeland. Tijdens de tweede wereldoorlog vond men het recept uit omwille van de voedselschaarste. Door de oorlog moest de bevolking rantsoeneren en waren bepaalde ingrediënten moeilijk verkrijgbaar. Bloem boter en suiker waren slechts in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar. En het zijn deze ingrediënten die je nodig hebt om de basis van een taart te maken. Om de topping van een crumble te maken had men minder boter en suiker nodig. Een crumble was dus goedkoper te maken en ook helemaal niet moeilijk. Daardoor werd het recept snel populair. Ook in Amerika is een fruitcrumble populair, al noemt men het daar een cobbler. De topping is ook meestal iets zachter.

Ingrediënten

fruit

  • 1 kilo appels (zes grote appels), kies het merk naar eigen smaak
  • 30 gram bruine suiker
  • Indien je wil experimenteren met andere soorten fruit zoals framboos, braambessen, abrikoos of peer, deze passen perfect bij appels en kunnen ook gebruikt worden.

crumble

  • 100 gram gekoelde boter, snij ze in kleine stukjes
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram rietsuiker
  • een snuifje zout
  • 2 theelepels kaneelpoeder, of iets meer naar eigen smaak

Recept

Neem een ovenvaste schaal en vet deze een beetje in met boter. Verwarm de oven op 190 graden. Snij de appels in vier, schil ze en verwijder het klokhuis. Snij ze dan in kleine blokjes. Maak ze niet te klein, anders proef je de appel niet door in het dessert. Meng in een kom de appeltjes met kaneel en de bruine suiker zodat ze goed bedekt zijn. Je mag de appels ook even koken samen met de suiker tot de sappen vrij komen. Maar je kan ook zonder de appels te koken ze rechtstreeks in de schaal leggen, dit is sneller en makkelijker.

Nu maken we de crumble. Hiervoor meng je de boterblokjes, het meel, wat kaneelpoeder en de suiker in ene kom. Je kan dit met een keukenrobot doen maar met de hand is even snel, je hebt minder afwas en je voelt je net zoals een echte bakker. Blijf kneden totdat het mengsel er uitziet als broodkruim.

Het gekruimelde mengsel strooi je over de appeltjes. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is en druk het zachtjes aan. Verdeel de crumble evenredig over heel de schaal. Zet de schaal 45 minuten in de oven tot de bovenlaag mooi bruin en krokant is.

Afwerking

Haal de crumble uit de oven en laat hem eventjes rusten. De heerlijke kaneel geur doet je waarschijnlijk al watertanden. Serveren met een bolletje vanille ijs of een toefje slagroom past perfect.

Smakelijk !