Wat is Scrapbooking

Inleiding

Scrapbooking is het maken van een fotoalbum op een bijzondere manier. Je plakt de foto’s in en met behulp van wat teksten en bijzondere herinneringen maak je van je fotoalbum een boek die zijn eigen verhaal vertelt Het fotoalbum bestaat dus niet zoals vroeger alleen uit foto’s, maar bevat ook teksten die het verhaal achter de foto’s vertellen. Tevens bevat het fotoalbum gekleurd papier om de foto’s te accenturen zodat deze beter de aandacht op zich vestigen. Ook worden allerlei technieken gebruikt om de bladzijden te verfraaien.

Waar komt Scrapbooking vandaan?

Scrapbooking is over komen waaien uit Amerika, hier is de techniek uitgegroeid tot een ware hype, maar ook in Nederland beginnen steeds meer mensen met scrapbooking. Ook op het internet vind je veel websites waar je een indruk kunt krijgen van wat scrapbooking nou precies is en die de moeite waard zijn en waar je leuke ideeën op kunt doen.

Welke materialen heb ik nodig voor scrapbooken?

Je hebt maar weinig basismaterialen nodig voor scrapbooking. Het eerste wat je nodig hebt is een speciaal scrapbookalbum, er zijn meerdere merken te koop. Natuurlijk heb je foto’s nodig, verder ben je nodig lijm, potloden en/of stiften, een schaar, pennen en wat heel belangrijk is gekleurd zuurvrij papier, het is zeer belangrijk dat dit papier zuurvrij is omdat het anders hoogst waarschijnlijk in de loop der jaren zal gaan verkeuren, wat een album er natuurlijk niet mooier op maakt. Als je wat gevorderd bent kun je het scrapbooken uitbreiden door gebruik te maken van een aantal technieken en materialen zoals b.v. leuke ponsjes, stickers, lacé, stempels en een Sizzix stansapparaat enz. Er zijn dus tal van mogelijkheden op een leuk scrapbook te maken.

Maar wat als je niet creatief bent?

Dat is helemaal geen enkel probleem, je kunt n.l. aan de hand van voorbeelden de leukste pagina’s maken, zonder dat je ook maar een beetje creatief hoeft te zijn. Deze voorbeelden zijn op meerdere sites op internet te vinden. Maar waarschijnlijk zul je er nog versteld van staan hoe creatief je zult worden, als je eenmaal een paar bladzijden hebt gemaakt komen de ideeën vaak vanzelf.

Verschillende technieken!

Er zijn verschillende technieken die je toe kunt passen bij Scrapbooking:

  • Distressen:

Dit is het ouder laten lijken van dingen dan dat ze eigenlijk zijn, dit kan b.v. door foto’s, papier en voorwerpen te bewerken met schuurpapier of een(nagel)vijltje, deze te bewerken met verschillende soorten inkt, of de foto’s te verkreukelen of scheuren.

  • Doodlen:

Dit is het maken van allerlei tekeningetje op de bladzijde zo dat het eruit ziet dat je deze uit de losse pols het getekend. Dit wordt gedaan met gelpennen en fineliners. Ook kunnen de doodles borduren op je papier

  • Stempelen:

Vaak denkt men dat stempelen alleen maar wordt gebruikt om kaarten te maken. Maar tegenwoordig kan er op bijna elke ondergrond gestempeld worden zoals op hout, papier, plastiek, metaal, glas enz. enz. er zijn verschillende soorten stempels te koop. Zo kunt je met stempels je pagina;s net iets extra’s geven

Ook zijn er verschillende tijdschriften op de markt waarmee je ideeën kunt opdoen en technieken kunt leren.

Links

scrapbooken

scrapbook geheimen

scrappen voor beginners