Colour Art Photo

Wat is Colour Art Photo?

Colour Art Photo is een vakvereniging voor beroepsfotografen. Het is een internationale vereniging. Ook in andere Europese landen is een Colour Art Photo vakvereniging opgericht met fotografen uit die landen. Bijvoorbeeld in Noorwegen, Zweden, Denemarken, België, Zwitserland en Nederland. In Europa bezit de vereniging 500 leden, de Nederlandse tak van Colour Art Photo heeft ongeveer 50 leden.

Geschiedenis Colour Art Photo

Colour Art Photo is in 1971 in Noorwegen opgericht door Leif Preus. Leif Preus had een passie voor fotografie en heeft ook een fotografiemuseum opgericht. Dit fotografiemuseum bezit grote aantallen fotocamera's en materialen, maar ook een zeer ruime verzameling portretten. Sinds 1984 heeft Nederland de licentierechten van Colour Art Photo Nederland verworven.

Wat is het doel van Colour Art Photo?

Het doel van Colour Art Photo is: "het bereiken van de hoogste perfectie, op basis van vakmanschap en creativiteit, met behoud van eigen de eigen persoonlijke stijl." Zo staat het omschreven op de Nederlandse Colour Art Photo website [http://www.colourartphoto.nl/]. Leden van Colour Art Photo zijn allemaal portretfotografen, maar de meesten hebben zich ook op andere fotografierichtingen gespecialiseerd. Daarbij valt te denken aan trouwreportages, kinderfotografie en glamourfotografie etc.

Hoe wordt dat doel bereikt?

De leden wisselen onderling ervaringen uit. Ook is er twee keer per jaar een wedstrijd vanuit de vakvereniging, waaraan je als lid mee kan doen. Deze wedstrijden worden professioneel beoordeelt, waarbij de foto's gejureerd worden door een vakjury, maar ook door een ledenjury. De uitslagen van deze wedstrijden zijn ook weer te bekijken op de Colour Art Photo site. Rondom de wedstrijden zijn enkeldaagse of meerdaagse bijeenkomsten georganiseerd, waarbij sprekers worden geïnviteerd uit binnen- en buitenland.

Door het behalen van punten (bijvoorbeeld door het in de prijzen vallen bij wedstrijden, het geven van voordrachten etc.), is het mogelijk om de brons Master titel te halen. Deze wordt opgevolgt door de zilver Master en als laatste de goud Master. Deze laatste is tevens het hoogst haalbare binnen de Colour Art Photo organisatie.

Hoe is de vereniging herkenbaar bij het publiek?

Leden kunnen Colour Art Photo in hun bedrijfsnaam gebruiken. Daarnaast kan via de website van Colour Art Photo gezocht worden op fotografen bij jou in de buurt. Daarbij is op de website ook een fotogallerie aanwezig, zodat je ook foto's kan bekijken. Alle fotografen van Colour Art Photo zijn professionele vakfotografen, maar een foto is naast vakkennis ook een uiting van creativiteit. En net als bij kunst is dat persoonlijk. De foto's van de ene fotograaf spreken je meer aan dan van een andere. Om een nog betere indruk te krijgen kun je natuurlijk altijd naar de individuele websites van de leden. Het is belangrijk om dit goed na te gaan, aangezien de foto vaak aan de muur komt te hangen en het leuk is als de foto bij jou past.

Tot slot

Mocht je denken aan een professionele foto dan zijn de fotografen die zijn aangesloten bij Colour Art Photo zeker een goede keuze. Zij zijn allen professionele vakfotografen. Belangrijk is om de juiste fotograaf die bij jou past te zoeken. Want een foto maken doe je niet elke week, dus kijk goed rond...