Zo maak je geslaagde fotos in de sneeuw

Inleiding

Binnenkort vertrekken weer enkele honderdduizenden landgenoten vol verwachting naar hun winterse vakantiebestemming, om er volop te genieten van de sneeuw en de ongerepte natuur. En uiteraard wil je dit gezinsgebeuren voor de toekomst vastleggen. Een geslaagde foto maken in de sneeuw is echter verre van gemakkelijk. Je moet daarvoor immers rekening houden met de weersomstandigheden en de activiteiten op en langs de skipiste. Geslaagde foto's in de sneeuw maak je dus niet zomaar. En zéker niet zoals op het vertrouwde thuisfront in meestal gunstige weersomstandigheden. Kies je voor een compacte of voor een freflexcamera, en op wat moet je letten voor het maken van geslaagde wintersportfoto's?

Fototoestel of smartphone

Foto's in de sneeuw en andere winterse omstandigheden maak je niet elke dag. Daarom vergt het een hele aanpassing om van je wintervakantie toch geslaagde foto's te maken. Fotograferen in extreme weersomstandigheden als vrieskou, hagelwitte sneeuw, zon en razendsnel voorbijzoevende skiërs en snowboarders is lang niet evident. Daarbij komt nog dat fototoestellen de voorbije jaren een geweldige evolutie meemaakten. Steeds meer smart- en andere iphones veroveren de multimediamarkt en maken met hun acht megapixel camera meer dan behoorlijke foto's. Toch ben je voor geslaagde wintersportfoto's ben stukken beter af met een échte fotocamera.

Compact- of reflex fototoestel?

Welk toestel je uiteindelijk ook kiest hangt grotendeels van je eigen voorkeur af. Je hebt hierbij de keuze tussen een compact fototoestel of een meer gesofisticeerde reflexcamera. Wil je enkel herinneringen aan je wintervakantie vastleggen, dan volstaat een compact en prijselijk fototoestel. Ben je een onvervalste fotofreak die kwaliteit boven alles verkiest, dan heb je aan zo'n compact fototoestel geen boodschap. Zowel bij een compacte als een reflexcamera gaat het over toestellen met een resolutie van twaalf tot vijftien megapixels. Een hogere resolutie is weggegooid geld. Een geheugenkaartje van pakweg acht Gb volstaat zeker voor je wintervakantie.

Compacte camera's ideaal voor sportfotografie

Kies je voor een compact fototoestel, zorg er dan zeker voor dat het niet alleen schokbestendig is maar ook waterdicht en uitgerust met een temperatuurbestendige batterij die vriestemperaturen aan kan tot minstens tien graden onder nul. Dergelijke toestellen werden speciaal voor sportfotografie ontworpen.

  • Richtprijs: De prijs van een degelijke compacte fotocamera schommelt tussen gemiddeld 200 en 300 euro.

Reflextoestel voor de betere fotograaf

De betere fotograaf kiest voor een gesofisticeerdere reflexcamera. Voor het maken van sneeuwfoto's is een standaardlens het meest geschikt. Een telelens maakt alles nog moeilijker dan het al is.

Lichtinval grootste probleem

De lichtinval op en langs de skipiste is een nader probleem. Naast de hagelwitte sneeuw, wordt de lichtinval hier ook beïnvloed door een soms felle zon. Meestal kiest men voor minder belichting, maar dan staan de skiërs veel te donker op de foto. Om dit te vermijden moet je overbelichten. De meeste compactcamera's omzeilen dit probleem met een speciale 'sneeuwinstelling. Regel je zélf de belichting, dan moet je er voor zorgen dat de spotmeting op de skiër(s) en niet op de... sneeuw is gericht.

Juiste scherpstelling

En dan is er nog de juiste scherpstelling. Bij een compacte fotocamera moet je daar geen zorgen over maken. Dit toestel stelt de juiste scherpte immers zélf in. Fotografeer je met een reflex camera dan kies je bij voorkeur voor een continue focus. Die moet je dan wél op de aankomende skiër richten. Kies je voor deze instelling, dan zal je toestel doorlopend zijn scherpteregeling aan de omstandigheden aanpassen. Je kan vooraf ook één bepaald punt scherp stellen, die behouden tot de ¨gevizeerde skiër dat punt is gepasseerd.

Weersomstandigheden spelen belangrijke rol

Naast deze technische aspecten, spelen de weersomstandigheden ook een belangrijke rol. Hou zeker rekening met de enorme temperatuurschommelingen tussen binnen en buiten. Dat zorgt voor aandampen van je lens. Dat kun je voorkomen door je compacte camera in je jaszak te stoppen. Gebruik je een reflexcamera, haal dan de lens dan in geen geval van de body. Dan zal er ook damp ontstaan in de body van je camera, en daar voor vervelende ongemakken en op langere terijn voor schade zorgen!

  • Richtprijs reklexcamera: van 369 euro voor de Canon Eos 1100D body, 799 euro voor de Nikon D5100+18 - 105VR tot 2649 voor hét neusje van de zalm, de Canon Eos 5D Mark III+ EF24 - 105 VR.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden