Hoe maak je de perfecte foto

Inleiding

U kent het wel, als u de foto's bekijkt die u even daarvoor hebt genomen, ziet u dat ze niet allemaal gelukt zijn. In dit artikel wordt uitleg gegeven hoe u de perfecte foto kunt maken. Dit kan zelfs zonder gebruik te maken van een spiegelreflexcamera en lenzen!

Vooraf

Dit artikel is met name interessant voor de mensen die graag beter willen leren fotograferen.

De camera

Voor een mooie foto is het handig als u een goede camera heeft, met een paar handige functies, die u zelf kunt instellen. Denk hierbij aan flits, ISO-waarde en scene's.

In principe kunt u elke camera gebruiken, maar goed materiaal is een deel van het werk.

In dit artikel wordt gebruik gemaakt van de Sony HX200V.

De plek

Een goede plek waar je de foto's maakt is ook van belang. Maakt u ze binnen of buiten? Op een trap of juist in een auto? De plek kan bepalend zijn voor de sfeer in de foto's.

Kies een plek die goed past bij het onderwerp. Het is niet mooi als u een foto van een kledingstuk maakt als het op een konijnenhok ligt.

Ook als u een landschap fotografeert, kies dan een mooie hoek voor de foto.

Maakt u buiten foto's, let dan op het weer. Is het mooi als de zon schijnt of juist als het bewolkt is? Dit zijn allemaal factoren die bepalend zijn voor de foto.

Focus

Een focus kan prachtig zijn, als u dan de achtergrond onscherp wilt krijgen. Maar soms past het niet goed bij de foto. Bijvoorbeeld in een landschap. Dan wilt u het gehele landschap op de foto hebben en niet één object, zoals een takje of hekje, in focus en de rest blurry.

DSC02309.jpg

Dit is een voorbeeld van een landschapfoto waar gefocust is op een paar takken in plaats van op het landschap zelf. Probeer dit te vermijden.

DSC02329.jpg

Deze foto is dan beter, omdat er alleen een landschap is met een meisje en een boom en hek. Maar er is nergens op gefocust. Dit ziet er een stuk beter uit.

Als u een potret of macro fotografeert kan het wel heel mooi zijn. Dan wordt de achtergrond vervaagd en wordt direct alle aandacht op de persoon of het object gevestigd. De meeste fototoestellen hebben wel een functie waarmee dit mogelijk is, meestal een scene die u kunt kiezen. Kies dan 'achtergrond vervagen' of 'onscherpe achtergrond'. Andere toestellen hebben een functie beschikbaar met een tulpje als symbool.

DSC02219.jpg

Deze foto is genomen in extreme macro. Er wordt gefocust op het middelste van de bloem, de aandacht wordt daar heen getrokken. De achtergrond is vaag en donker.

De belichting

Dit is misschien wel het belangrijkste van alles. De belichting is erg bepalend voor de foto. Het kan een foto  maken of breken. Mooie lichtinval kan zorgen voor een sprookjesachtige foto, terwijl onder- of overbelichting funest is voor een foto. Bij onderbelichting is de foto te donker en het onderwerp is niet goed te zien. Bij overbelichting gebeurd hetzelfde, maar dan met teveel licht.

U kunt onderbelichting oplossen door de flitser aan te zetten. Maar dit kan de foto juist weer een effect van overbelichting geven. De kans is ook groot dat er rode ogen zichtbaar worden en glimmende voorwerpen licht gaan weerkaatsen.

Bij veel camera's is de ISO-waarde instelbaar. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe helderder de afbeelding wordt. Zo is onderbelichting zonder lelijke flits, snel en gemakkelijk op te lossen. U kunt natuurlijk hetzelfde doen met overbelichting. Dan zet u de ISO-waarde juist wat lager.

Tumblr_lwx200yKTV1r979hvo1_500.jpg

Deze foto van een hond heeft een prachtige lichtinval, waardoor de foto een magische twist krijgt.

's Nachts

Als u de nacht of de avond op de gevoelige plaat wilt vastleggen, is het aan te raden een statief te gebruiken. Zo voorkomt u ruis en blur. Zonder statief kan het lelijke foto's opleveren. Als u uw camera op een tafel of andere stevige ondergrond zet, is het natuurlijk ook prima.

Sommige camera's hebben een speciale functie, voor de nacht zonder statief. Dan worden er een paar foto's achter elkaar genomen en wordt er één foto van gemaakt. Zonder ruis en blur.

Ook nu is de belichting belangrijk. Veel camera's hebben wel een functie of scene voor de nacht. Heeft die van u dit niet, dan kunt u kijken of u de belichting wat kunt aanpassen, of de ISO-waarde omhoog kan halen.

DSC01654.jpg

Een foto in de nacht, zonder ruis of blur. Gemaakt met behulp van een statief.

Originaliteit

Wees origineel. Bij de toren van Pisa zijn ontzettend veel foto's gemaakt van mensen die hem willen terug duwen, in Egypte zijn er veel genomen van mensen die een sfynx kussen en ga zo maar door.

Deze foto's zijn wel leuk, maar niet origineel. Als je iets unieks bedenkt, hebben mensen dat nog niet gezien en zullen ze het grappig, leuk of mooi vinden. Wees creatief!

Afsluiting

Vaak worden fototoestellen aangeschaft en meteen gebruik genomen, zonder de gebruikshandleiding volledig te lezen. Daardoor worden diverse functies over het hoofd gezien. En dat is uitermate jammer, omdat daarmee vaak foto's net niet geworden zijn, zoals men het zelf in gedachte of op het netvlies had.

Dit artikel kan, na het lezen ervan, verandering brengen in het maken van foto's en het plezier, die hieraan wordt beleeft.

Reacties (1)

Reageer
Nesreen89 reageerde 6 jaar geleden
02 Aug 11:29
handig artikel! complimenten!