Welk dieet past bij mij

Inleiding

Na elke vakantieperiode of periode van feestdagen zijn veel mensen ontevreden over de gevolgen van het ogenschijnlijk lekkere eten dat ze hebben genoten tijdens de vrije dagen. Ook mensen die juist nog een (zomer)vakantieperiode tegemoet gaan willen nog snel even afvallen om slank voor de dag te komen.

In dit artikel staan een 5-tal fenomenen die als de top 5 "diëten" worden gezien. Van deze top 5 mag u zelf uitmaken of het diëten zijn of een bepaalde way of life en welke hiervan het best bij u zou passen. Om welk keuze het dan ook gaat, het zal iedereen verbazen hoe lekker u nog steeds kunt blijven eten en de gehele dag geen hongergevoel zult ervaren. 

Weer aangekomen. Hoe kan dit nou ?

In het dagelijkse leven is men gewend aan de verleidingen van het lekkere, maar juist ongezond eten. Dan gaan we toch een paar weken een dieetje volgen? Voor velen is een dieet niet anders dan een korte periode (bewust of onbewust) gezonder en/of minder eten. Slechts weinig mensen realiseren zich dat het misschien wel gaat om een bepaalde levensstijl met daarin een zeker eetpatroon. Kunnen we dan niet beter overgaan op het aannemen van een andere levensstijl met een beter eetpatroon of blijven we diëten?

Wat gaan we eraan doen ?

Het effect van alle verschillende diëten is bijna hetzelfde, aldus verschillende onderzoekers.

Welk dieet je ook kiest, voor alle afvalmethodes geldt dat als je te snel afvalt, je ook snel weer zal aankomen, indien je naar je oude eetpatroon terugvalt. Je lichaam heeft zich aanvankelijk in kunnen stellen op de hoeveelheid voedingsstoffen en vetten die noodzakelijk zijn voor een juiste en gezonde werking. Als je dan weer in het oude patroon gaat eten zal het lichaam schrikken en sneller weer vet opslaan om reserves op te bouwen. Neem dus in ieder geval de tijd om af te vallen naar het gewicht en postuur dat het lichaam onder gezonde omstandigheden “geprogrammeerd” is te hebben. En voorkomen van terugval naar het oude eetpatroon is het advies van verschillende onderzoekers en wetenschappers. Per slot van rekening heeft het oude eetpatroon u het lichaam gegeven waar u uiteindelijk behoorlijk ontevreden over bent geworden.

In veel gevallen is niet alleen het eetpatroon de oorzaak van dat pondje meer, maar heeft de levensstijl in zijn geheel hier mee te maken. Beweging is bijvoorbeeld niet alleen goed voor het verbranden van overtollig gewicht, maar helpt de spijsvertering ook om beter de stoffen uit het eten op te nemen die noodzakelijk is voor een gezond lichaam.

Het Ornish dieet

Het Ornish dieet is een dieet dat er vooral op gericht is geen ongezonde vetten binnen te krijgen. Het dieet bevat veel groenten, fruit, bonen, granen en sojaproducten in hun natuurlijke vorm. Dit soort voedsel bevat duizenden bestanddelen met een beschermende werking tegen ziektes als kanker en hartziekten.

De Atkins voedingsfilosofie

De Atkins voedingsmethode richt zich op de consumptie van voedzame, onbewerkte levensmiddelen, aangevuld met voedingssupplementen. Vet en eiwitten zijn geen taboe, met koolhydraten moet je voorzichtig zijn. Het is geen dieet, maar een levenslange voedingsfilosofie, aldus dr. Atkins.

De South Beach way of life

Cardioloog Arthur Agatson ontwikkelde het South Beach dieet. Het was in eerste instantie bedoeld voor zijn hartpatiënten. Het South beach dieet is een leefwijze waarin je leert vertrouwen op goede koolhydraten en goede vetten. Hierdoor gaat je gezondheid vooruit en verlies je gewicht.

Het Montignac dieet

De Fransman Michèl Montignac was een van de eerste dieetgoeroes die calorieën niet zo belangrijk vond. Bij het Montignac dieet gaat het om koolhydraatbeperking en de suikerspiegel. Schommelingen in de glucosespiegel moeten voorkomen worden omdat die volgens Montignac leiden tot een hongergevoel, waardoor je meer gaat eten.

De Sonja Bakker methode

De Sonja Bakker methode is in korte tijd de meest populaire manier van afvallen in Nederland geworden. Sonja Bakker ziet haar methode niet als dieet, maar als nieuwe levensstijl. Je mag bijna alles eten, als je maar let op de hoeveelheden. Zo is dit ‘dieet’ makkelijk vol te houden.


Ook interesse om je kennis te delen met anderen? Registreer je dan op LeerWiki.nl en schrijf mee!