Schilderen: Een Primer gebruiken

Een goede voorbereiding is cruciaal. Een primer kan je verfresultaat aanzienlijk verbeteren, maar soms is die extra kostprijs in tijd en geld overbodig.

Waarom een primer gebruiken?

Een primer zorgt ervoor dat je verf niet door je muur wordt opgezogen waardoor de dekking verloren gaat. Ook geeft het je een vet- en stofvrij oppervlak om op te schilderen. Hoewel een primer een extra kost kan lijken, kan het zichzelf terugverdienen doordat je minder verf nodig hebt, of de kwaliteit van de dekking hoger ligt.

Over het algemeen zou ik een primer aanraden wanneer je niet gaat schilderen op een behandelde muur of een muur die reeds geschilderd is. Let op voor schilderen op behangpapier. Sommige oudere behangsoorten slorpen je verf op als vloeipapier! Primers zijn echter onmisbaar wanneer je poreuse materialen wilt schilderen zoals beton, hout, gips of plaaster.

Keuze aan primers

Klasses van primers

  • Lopende primer: Deze primer kan je als het ware op een muur dweilen. Dit gaat erg snel, dringt goed door, maar is geen proper werkje. Het voordeel van deze techniek is dat onregelmatige oppervlakken snel bedekt kunnen worden.
  • Vloeibare primer: Deze primer kan nauwkeuriger aangebracht worden, hetgeen meer werk vraagt; maar het is veel properder werken.

Primers als bescherming

  • Er bestaan speciale primers voor toepassingen op metaal. Deze primers zorgen ook voor bescherming tegen corrosie door vocht of zout.
  • Ook op plastieke ondergronden kan geschilderd worden, en primers worden hier gebruikt opdat de solventen van de verf de structuur van het plastiek niet zouden verstoren en verkleuringen veroorzaken.
  • Maar ook op gewone oppervlakken wordt de primer gebruikt als bescherming, en voornamelijk om de muur vochtwerend te maken. Een vochtwerende primer is cruciaal in badkamer of keuken.

Primers als structuur

Het is mogelijk om je primer te gebruiken als vormgever van de structuur. Werk je op een glad oppervlak, maar je wilt geen gladde muur, gebruik dan een gekorrelde primer. Hierdoor hoef je geen dure verf met structuurelementen te kopen. Heb je juist een groffe muur, kan je de primer gebruiken om de oneffenheden gladder te strijken.

Primers met een kleurtje? 

Een kleurloze primer zal de kleurdekking van je verf niet beïnvloeden, maar nochtans kan een gekleurde primer wel bijdragen tot de dekking.

Hieronder een lijstje vuistregels:

  • Een lichte kleur dekt beter dan een donkere kleur
  • Een donkere kleur dekt beter op een donkere kleur
  • Een rode kleur dekt slechter dan een andere kleur

Afhankelijk van de kleur die je wilt aanbrengen kan je kiezen om een gekleurde primer te nemen. Wil je een donkere kleur als eindresultaat, is het geen slecht idee om een donkere primer te gebruiken. Dit geldt zeker voor de kleur rood. Uiteraard moet je kwaliteit van de verf ook in rekening brengen.


Reacties (1)

Reageer
Herman Dijkslag reageerde 11 jaar geleden
06 Jul 19:36
Ik was nieuwsgierig om te weten hoe primer te gebruiken
op Staal. Punt is; heb primer in een spuitbus. Zal het toch maar eerst op een doek spuiten