Paaseitjes kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Wie pasen zeg, zegt paaseitjes en die horen volgens de traditie gekleurd te zijn. Het kleuren van de eieren werd vroeger niet met een tabletje of een poedertje in het kookwater gedaan, maar op natuurlijke wijze, met kleurstoffen die in de tuin en de keuken aanwezig waren.

Het is misschien een leuk idee om ook met Pasen weer een beetje "back to nature" te gaan?

Een kippenei heeft van zichzelf al een kleur

De eieren die we in de winkel kopen zijn meestal wit of lichtbruin van kleur. Toch bestaan er enkele kippenrassen die al uit zichzelf anders gekleurde eieren leggen. Marans leggen heel donkere, bijna chocoladebruine eieren en de eitjes van Araucana's zijn lichtblauw, lichtgroen of zelfs licht roze.

Zonder extra verfwerk kan je dus al een verscheidenheid aan gekleurde eitjes op de paastafel zetten. Toch zal je het meestal moeten doen met zelf-gekleurde eitjes omdat de rassen met bijzondere eikleuren niet echt veel gekweekt worden.

Paaseitjes in alle kleuren van de regenboog

Voor het kleuren van paaseieren kan je op twee manieren tewerk gaan. Je kan de eitjes hard koken in het gekleurde water en ze er dan uithalen om af te koelen of je kan de warme, hard gekookte eitjes in lauw gekleurd water leggen en ze daar dan een nachtje in laten liggen. De tweede methode geeft de meest intense kleuring.

Welke natuurlijke kleurstoffen kan je gebruiken

Er zijn verbluffend veel natuurlijke produkten die we kunnen gebruiken als kleurstof. De spullen die je nodig hebt zijn zelfs niet moeilijk te vinden en vaak al in de keuken aanwezig. Door combinatie van enkele kleuren samen kan je bijna alle kleuren van de regenboog maken als je dat wil. Eenvoudig kleuren met één van de onderstaande ingredienten geeft ook al een schitterend resultaat.

Kleur te gebruiken ingredienten
Roze bessensap
rode kool
bieten of bietensap
rood schil van rode ui
licht oranje schil van sinaasappel of limoen
worteltjes
selderijzaad
schil van gele ui
geel kurkuma, koenjit of saffraan
kroontjes van aardbeien
kamillethee
citroenschillen
gemalen komijn
groen-geel peterselie
groene thee
schillen van golden delicious
groen spinazie
gele eieren in rodekoolsap leggen (zonder azijn)

blauw

rode kool (zonder azijn)
bosbessen
paars rode druiven sap
beige thee
koffie
bruin schil van bruine ui

TIPS

  • Als je azijn toevoegt aan het kookwater wordt de kleur intenser. Laat de eieren in dit geval wel niet in het kookwater liggen, de schaal wordt anders te week.
  • Als het ingrediënt wat de kleur geeft gelijk met de eitjes in het water ligt krijg je vlekkerige, onregelmatig gekleurde eitjes. Dat kan een mooi effect geven.
  • De kleuroplossing eerst zeven en dan pas bij de eitjes gieten zorgt voor egaal gekleurde eieren.
  • Je kan de eitjes personaliseren door er voor het kleuren een letter of tekening op te maken met een kaars. Na het kleuren veeg je de was van de nog warme eitjes, de tekening komt dan in witte lijntjes tevoorschijn.
  • Elastiekjes of koordjes rond het ei binden en het dan kleuren geeft leuke kris-kas strepen.
  • Wie het ei een beetje zacht glimmend wenst kan het inwrijven met een lapje met een beetje sla-olie.

Vrolijk Pasen!


Meer weten over de kip en het ei? Klik hier.Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden