Waarom zou men dansen leren

Inleiding

Beschrijving waarom dansen zo waardevol kan zijn.

Motieven om dansles te volgen

Motieven

De hedendaagse dansles is meer sportles geworden dan een onderdeel dat bij je opvoeding hoort zoals het vroeger was, maar wat wél is gebleven is het sociale aspect van het fenomeen dansles. Ging je vroeger hoofdzakelijk naar dansles omdat het moest van je ouders, het was ook een van de weinige plaatsen waar meisjes en jongens elkaar konden ontmoeten.

Dankzij de emancipatie in onze samenleving is dat niet meer zo. Het motief waarmee men tegenwoordig danslessen gaat volgen is veranderd. Gezondheid is een van de motieven en letterlijk een goed figuur slaan op de dansvloer is er ook een. Het vinden van een liefje is ondergeschikt geworden. Daarnaast zijn er de invloeden van andere culturen, men reist meer dan voorheen en komt in aanraking met bijvoorbeeld de Argentijnse tango of men ervaart het genoegen van salsa dansen bij een bezoek aan de Caribbean. Eenmaal thuis wil men dat hier ook kunnen doen en leren. Dans in videoclips op tv en dansfilms zoals Dirty Dancing en series als 'so you think you can dance' inspireren natuurlijk ook, dit zijn de zg. trend dansen die vaak een korte populariteit kennen.

Voor elk wat wils

De moderne dansschool heeft een ruim aanbod in dansstijlen varieërend van de klassieke ballroom dansen als slowfox en Engelse wals en latin dansen als rumba, samba. Daarnaast zijn salsa, zumba, en de vele streetdance stijlen, jazz en theaterdans, de trenddansen en zelfs Afrikaanse dans ook in het aanbod te vinden.

Op hedendaagse muziek wordt lesgegeven, veel aandacht is er ook voor de techniek van de dans en lichaamshouding. Een danspartner is bij nieuwere stijlen vaak niet nodig zodat het volgen van lessen niet afhankelijk is van het hebben van een danspartner. Voor wie competitief is ingesteld is er de mogelijkheid om aan wedstrijden mee te doen. Wedstrijddansen is topsport maar helaas, ondanks langjarige populariteit en  een groot aantal beoefenaars wereldwijd, geen Olympische sport.

Het sociale aspect van dansen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dansen gelukkig maakt. Tijdens het dansen komt namelijk het gelukshormoon endorfine vrij, waardoor je je automatisch beter voelt. Dansen leren kan op elke leeftijd en is juist goed voor de oudere mens.  Ouderen die regelmatig dansen, hebben minder last van osteoporose.  Bij het leren van een dans wordt niet alleen het lichaam gebruikt en de conditie vergroot, maar ook het geheugen wordt getraind. Het veel gehoorde excuus van (vaak) mannen 'ik heb geen ritme gevoel' is een dooddoener want in principe kan elk mens dansen leren. Je leert samenwerken met een partner, leiden en volgen, al die aspecten zijn een uitdaging. In de dansen kun je je uiten, acteren en inleven. Workshops dansen worden zelfs toegepast in het bedrijfsleven ter bevordering van de samenwerking en ook is (relatie)therapie met behulp van dans mogelijk.

Na de lessen is er het gezellige samenzijn en onder het genot van een drankje praat men gezellig na met elkaar en heel vaak zie je in de bar hoe danscollega's elkaar behulpzaam zijn bij knelpunten in de uitvoering van een dans en zo zie je vriendschappen ontstaan. Veel dansscholen houden danscafes, dat zijn vrije dansavonden waar het geleerde in de praktijk gebracht kan worden. Vaak zijn er open workshops van specialisten in een bepaalde stijl of demonstraties van wedstrijddansers. Een hoogtepunt en een spannend moment ook voor leden van een dansschool is het afdansen, wat overigens niet verplicht is om door te kunnen gaan naar een volgende groep. Onder het alziend oog van een echt jurylid worden de verschillende dansstijlen gedanst. Het jurylid beoordeelt of je het karakter van de dans goed laat zien en, minstens zo belangrijk, of je plezier uitstraalt. Aan het eind van de afdansavond gaat men meestal huiswaarts met een diploma op zak. Ook een jaarlijks hoogtepunt is het kerstbal, dansen in galajapon en smoking in een mooi versierde danszaal. Het dansseizoen loopt van september tot mei en veelal wordt het einde van het seizoen afgesloten met een eindbal. Veel scholen overbruggen de zomer door extra zomercursussen aan te bieden in techniek of de nieuwste dansstijlen.

Conclusie

Wees dus gewaarschuwd:Eenmaal gepakt door het dansvirus laat het je niet meer los. Zo wordt de wekelijkse les echt een avondje uit en last but not least je leert nieuwe mensen kennen. Dansen is een mooie combinatie van sport, sociale activiteit en cultuur.

Reacties (2)

Reageer
Elisabeth reageerde 4 jaar geleden
30 Mar 16:33
Heel goed en overzichtelijk geschreven. We gaan het proberen
DancingQueen reageerde 4 jaar geleden
30 Mar 11:29
YUP..! Ben het volmondig met je eens. Dansen is één van mijn grote passies waar ik eveneens veel voldoening uithaal.
Het geeft mij een gelukzalig gevoel wat je al aangaf en tevens ook een boost aan mn zelfvertrouwen(voel me tijdens het dansen en ook nadien namelijk ultravrouwelijk en zelfverzekerd..ha ha ha... ;-)
Ben zelf meer van de Caribische dansstijlen...Sala, merengue, bachata en last but not least....Zouk...!
De dansschool waar ik op heb gezeten was echt TOP, er werd inderdaad veel aandacht besteed aan techniek en het was eveneens een plek waar je lekker kon socializen.
Heb er veel leuke vriendschappen aan overgehouden waar ik nog regelmatig zo een dansavondje mee pak.....dolle pret altijd joh...
Dansen doe ik overigens puur voor de fun en ja het is natuurlijk een leuke bijkomstigheid dat je er ook nog eens in vorm van blijft dat maakt het des te leuker om te doen toch...hi hi...
Voor de mensen die op een leuke manier willen afvallen is ZUMBA trouwens een aanrader. Probeer het eens en je zal zien dat het zijn vruchten zal afwerpen.