Leuk opvallen met een flashmob

Introductie

Heel af en toe gebeurt op een openbare plek iets speciaals. Een (grote) groep mensen doet opeens iets totaal onverwachts, bijvoorbeeld een dance-act. Vaak resulteert het in erg leuke en inspirerende dingen. In dit artikel meer informatie over de flashmob.

Flashmob

Een flashmob is een apart verschijnsel. Vaak is het een grote groep mensen die allemaal een actie doen die niet verwacht wordt, of niet thuis hoort op een bepaalde plek. Een typisch verschijnsel is ook dat de flashmob over het algemeen klein begint en steeds groter wordt. Of dit ingestudeerd is of dat er spontaan mensen mee doen wisselt.

Een flashmob begint meestal klein: een paar mensen beginnen te dansen of blijven juist stilstaan. De groep die aan de flashmob meedoet breidt zich razendsnel uit. Ogenschijnlijk onschuldige toeschouwers lijken opeens allemaal tot het complot te behoren en doen mee.

Vaak komt een flashmob net zo spontaan ten einde als dat ze begint. Men gaat gewoon door waar men gebleven was.

Dansen

Een van de bekendste flashmobs is die van de T-Mobile reclame. Op het Liverpool Street station in Engeland begint een kleine groep te dansen en al snel is het hele station een dansende menigte. Hier de video van deze flashmob: Flashmob Liverpool Station.

In Bucharest is enige tijd geleden ook een flash mob gehouden ter ere van Michael Jackson. Op verschillende plaatsen werd het nummer Beat It opgevoerd: Flash Mob Michael Jackson.

Ook het flashmob-event op treinstation Antwerpen is een erg mooie om te zien. Deze heeft The Sound of Music als thema. Bij deze video kan je zeer goed zien de flashmob met 1 persoon begint en zich als een lopend vuurtje uitbreidt: Flashmob event Antwerpen.

Tegenhanger: stilstaan

De tegenhanger van het dansfestijn als flashmob is het stilstaan. Op een gegeven moment blijft iedereen stilstaan op een bepaalde plek, in de pose die men op dat moment heeft. Deze vorm van flashmob staat bekend als een "freeze"; bevriezen op een plek. Het schijnbaar eerste Freeze-flashmob event is dat van Grand Central Station in New York: Freeze Flashmob New York.

In Nederland is de groep Shoqs (spreek uit als Shocks) actief. Deze heeft het event nagedaan op Utrecht Centraal Station. Ook deze video is zeker het bekijken waard: Freeze Utrecht Centraal Station.

Andere flash mob events

Andere flash mob events zijn bijvoorbeeld het "bezetten" van plekken. Shoqs heeft een keer bezit genomen van de slaapafdeling van een Ikea. Men ging met een grote groep opeens liggen op de slaapafdeling. Zie hier het verhaal en het filmpje van dit mooie en sucessvolle event: Flashmob Ikea Shoq

De grootste: 21.000 mensen

Onlangs werd gevierd dat Ophrah Winfrey aan haar 24e seizoen van de serie "Oprah" begon. De Black Eyed Peas hadden hiervoor hun hit "I got a feeling" aangepast. Waar het begon met 1 springende fan waren binnen enkele minuten alle 21.000 toeschouwers omgetoverd tot 1 grote flashmob. Tot op heden is dit grootste flashmob aller tijden. Zie hier het filmpje: Oprah Winfrey Flashmob.

Vorm van Kunst

Naar mijn mening kan de flash mob gezien worden als een vorm van kunst. Met een grote groep mensen wordt een soort tijdelijk kunstwerk opgezet. Zeker bij een freeze flashmob is dit het geval. Er komt in feite letterlijk een stilleven tot stand.

Het doel van een flashmob is veelal mensen wakker schudden. Shoq stelt op de eigen site: Shoqs wil de Nederlandse bevolking wakker schudden uit hun standaard huis-tuin-en-keuken-leventje door ze te plaatsen in vreemde of grappige situaties. 

Links

Nederlandse Flashmob site: Shoqs.nl


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden