Welke dansen zijn er

Dansen bestaat al sinds de prehistorie. Misschien maakten ze toen al gebruik van instrumenten en stonden ze ook op boomstammen te meppen en op een houtje te blazen, maar dat weten we niet. Er zijn wel wat muurschilderingen gevonden, maar verder zal het gissen blijven.

Dansen

Weliswaar is dansen een manier van samenzijn en een teken van vreugde/vermaak. Zowaar zijn de volksdansen ontstaan en heeft dat zich steeds verder uitgebreid.

Dansen in het algemeen

De volgende dansen zullen worden besproken: Stijldansen , Breakdancen , Volksdansen , Tapdansen .

Soorten Dansen

Tegenwoordig is een dansopleiding net zo normaal als iedere andere opleiding, wat een hele verbetering is vergeleken met vroeger. Het gevolg hiervan is dat het aantal dansen en evenementen de laatste jaren enorm is toegenomen.

Stijldansen

Stijldansen is een chique dans en gebeurt altijd met een koppel (een danspaar). Bij stijldansen zijn de etiketten erg van belang en de maat van de dans is daarin bepalend voor de voorvertoning en bewegingen die gemaakt worden.

Voor elke dans kunnen er combinaties gemaakt worden die aan vastgestelde voorschriften moeten voldoen. Je eigen passen toevoegen aan deze dans is niet het uitgangspunt en zal je in deze rubriek ook zeker geen punten mee scoren.

De man is in deze dans bepalend voor de figuren die gemaakt gaan worden en de vrouwen worden aangestuurd en volgen. Zo voorkom je botsingen en weet je allebei wat er te doen staat.

Stijldansen splitst zich in een categorie ballroom en latin, waarbij de volgende elementen gedanst kunnen worden:

Ballroom

Latin

Breakdancen

Deze dans is erg populair onder jongeren en kan je zowel "solo" als "duo" dansen. De voorvertoning van deze dans is vrij en vooral zoveel mogelijk lichaamsdelen laten bewegen in de maat. In deze dans dien je er stoer en hiphop achtig uit te zien.

Naast training-centra  zal je deze dansstijl ook tegenkomen in discotheken en op straat.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk trucs te laten zien, waarvan veel van deze trucs laag bij de grond gebeuren, zoals:

  • Rondjes draaien op je hoofd.
  • Op je handen gaan staan.
  • Op 1 hand gaan staan.

Breackdancen

Volksdansen (Line dance)

Deze dansen gebeuren in een hele groep of alleen in combinatie met koppels. Vaak is de muziek en de sfeer al genoeg om mee te doen.

Het figuur van een volksdans is bepalend vanuit welke streek of land het komt. U zult vast wel eens van Country en Western gehoord hebben. Alleen binnen deze categorie zijn er al meer dan 200 dansen. Een aantal dansen voor u op een rijtje:

Country en Western

Tapdansen

Deze dans gebeurt meestal in een groep gezamenlijk en deze dansen worden ook vaak bij optredens gebruikt. Met speciale tapdansschoenen kun je ritmische klanken maken.

Tapdance

Interne Links
Muziek Wat is Bladmuziek Populaire Evenementen
Noten op de Gitaar Noten op de Piano
Geld verdienen op Leerwiki met artikelen schrijven: meld je eerst aan en volg het uitgebreide instructieschema.